Student

Högt tryck till utbildningar i vårdyrken

Högt tryck till utbildningar i vårdyrken
Malin Andersson ska flytta till Dalarna för att läsa till sjuksköterska. Bilder: Privat, Mostphotos

”Det ska bli spännande, jag nystartar på tre sätt”, säger Malin Andersson som ska utbilda sig till sjuksköterska i Dalarna.   

Nära 307 000 personer har antagits till högskoleutbildning i höst – tio procent fler än till höstterminen förra året.

Det märks på reservlistan till sjuksköterskeutbildningarna i landet att trycket är högre i år än till förra hösten. Nu står över 26 500 i kö för att komma in, förra året var det 17 300.

– Av det kan man se att söktrycket har ökat, men det är inte exakta siffror, eftersom man kan vara reserv på flera utbildningar, säger Andreas Sandberg, enhetschef på antagningsenheten på Universitets- och högskolerådet, UHR.

Fler har antagits

I år finns fler platser på utbildningarna till röntgensjuksköterska och biomedicinsk analytiker. På utbildningen till röntgensjuksköterska har 327 personer antagits, jämfört med förra årets 261 i första antagningen.

Bland de blivande biomedicinska analytikerna har i år 795 antagits, jämfört med förra hösten, då det var 745 personer. Även här märks betydligt fler på reservlistan än förra året.

Högskolorna antar fler än de har platser till då bortfallet av studenter efter första antagningen kan vara betydande.

Regeringssatsning i coronakrisen

Regeringens satsning i samband med coronakrisen ska ge 12 000 extra utbildningsplatser under 2020. En speciell satsning har gjorts på distansutbildning. Till dessa platser har 20 procent fler än tidigare år sökt.

Missa inte det senaste från Vårdfokus – prenumerera på vårt nyhetsbrev

Högskolor och universitet väljer vilka utbildningar de utökar platserna till. Enligt den statistik som UHR har så har inte antalet antagna till sjuksköterskeutbildningarna ökat sammanlagt i landet. I år har 4 278 antagits, jämfört med förra höstens 4 438. Siffrorna kommer från UHR:s sammanställning, men är inte exakta, då det kan finnas vissa överlappningar mellan utbildningar och reservplaceringar.

På fredag släpper myndigheten en rapport om antagningsstatistiken.

Ska flytta till Dalarna

En som nappat på distansutbildning är Malin Andersson, 20 år, från Stockholm. Hon har blivit antagen till Dalarnas högskola och flyttar snart till Borlänge.

– Jag har alltid vetat att jag vill bli sjuksköterska, Jag ville bara jobba lite efter gymnasiet först. Jag vill ha ett yrke där jag hjälper andra.

Det har hon redan prövat på, efter att i två år efter gymnasiet jobbat på förskola och inom äldreomsorgen.

Att det blev Dalarna beror på att Malin Andersson är handbollsspelare. Hon har blivit värvad till Borlänges damlag i division ett.

– Nu blir det nystart på tre sätt, det är sjuksköterskeutbildningen, nytt handbollslag och ny stad. Jag är verkligen förväntansfull. Men det är klart att det är lite nervöst också att lämna familj och vänner här i Stockholm.

Några turer till storstan lär det bli under hösten, då pojkvännen läser ekonomi och it på Stockholms universitet.

Inte avskräckt av viruset

Coronakrisen har inte avskräckt henne från drömyrket.

– Nej, tvärtom. Pandemin har gjort mig mer motiverad. Jag vill både vara med och arbeta i vården, och kunna bidra till att förebygga. Det är förskräckligt hur många som gått bort.

Viljan att göra en insats för sina medmänniskor har hon fått med sig från familjen, där mamma är undersköterska, pappa brandman och systern polis.

– Det verkar som om vi allihop vill arbeta i samhällsbärande yrken, säger hon.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida