ICN 2011: Hallå där…

ICN 2011: Hallå där…
På ICN:s kongress på Malta fick Erik Westbergs möjlighet att träffa omvårdnadsforskare från hela världen. Foto: Anders Olsson

Erik Westberg, som går sjätte terminen på sjuksköterskeutbildningen i Linköping. Tillsammans med Vårdförbundets studerandeombudsman Erika Björkén besökte du den internationella sjuksköterskekongressen ICN på Malta. Vad tyckte du?

– Att det var jättehäftigt att få träffa så många sjuksköterskor och sjuksköterskestudenter från hela världen som alla har en passion för omvårdnad.

– Det var också intressant att upptäcka att många av de saker som vi diskuterar i Sverige är desamma som i många andra länder. Exempelvis gapet mellan teori och praktik.

På vad sätt?

– Det förväntas att man ska ha ”skills but no intellect” – att man ska vara väldigt praktiskt duktig när man kommer ut som sjuksköterska. Men har man gått en treårig universitetsutbildning borde det förväntas mer av en. Det praktiska är någonting som man lär sig efterhand, på sin arbetsplats.

Du är genuint intresserad av omvårdnad, vilket var en av orsakerna till att Vårdförbundet  bjöd med dig till ICN. Varför är du så intresserad av ämnet?

– Under utbildningen har jag stört mig på attityden till omvårdnad bland många av studenterna. När vi läser anatomi sitter alla i min klass och skriver febrilt. Men om en professor i omvårdnad kommer in i klassrummet för att berätta om något sjuksköterskeaktigt, då går halva klassen.

– Jag tycker att omvårdnad är både kul och viktigt. Att som sjuksköterskestudent tycka det motsatta är lite som att förneka vem man är. Paradoxen är att många studenter å ena sidan hävdar att omvårdnad inte är någonting man behöver lära sig, det kan vem som helst. Å andra sidan tycker de att det är så himla svårt att läsa om.

Men det tycker inte du?

– Nej, jag är nog lite filosofiskt lagd, grubblar mycket, så därför passar det mig. Jag tycker det är spännande att försöka sätta människan fokus, i stället för patienten.

På tre dagar har du hunnit med att lyssna på sju seminarier. Vilket av dem skattar du högst?

– Det som stack ut mest var den amerikanska omvårdnadsforskaren Linda Aikens föreläsning. Hennes forskning visar hur lönsamt det är att investera i omvårdnad. Hon har visat att bra arbetsmiljö för sjuksköterskor ger bra patientsäkerhet.

Vad tar du med dig hem från kongressen?

– Att man inte är så ensam som man tror ibland. På ICN fick jag se hur enormt många engagerade sjuksköterskor och sjuksköterskestudenter det finns i världen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida