ICN 2013. Unga sjuksköterskor kräver smartphones i jobbet

ICN 2013. Unga sjuksköterskor kräver smartphones i jobbet
Elyse Taylor vill som så många andra ha smartphones i jobbet. Foto: Jenny Kallin

Unga sjuksköterskor har tröttnat på att information är så lättillgängligt överallt utom på jobbet. 

20 maj 2013

Nu kräver en ny generation sjuksköterskor bättre it-lösningar, som går att ha i fickan.

På nyutbildade sjuksköterskan Elyse Taylors arbetsplats på Royal Prince Alfred hospital i Sidney är det inte tillåtet att använda sina privata smarta telefoner på jobbet. Men många gör det ändå.

Dataprogrammen som finns tillgängliga på sjukhuset är krångliga och kräver flera inloggningar. Ofta är datorerna upptagna. Elyse Taylor har själv googlat sig fram till kunskap och sett kolleger söka information på nätet om hur de ska blanda läkemedel.

Nödlösningar

Risken med dåliga it-lösningar är just detta, säger hon. När frustrationen blir för stor och tiden för knapp händer det att vårdpersonal tar till nödlösningar.

– Det är orealistiskt att säga åt oss sjuksköterskor att vi inte får använda våra smartphones. När datorerna är upptagna tvingas vi göra det ändå. Och folk kommer att fortsätta använda första sidan på google om vi inte får program som ger oss den information vi behöver.

Hon får medhåll från studenter och nyutbildade sjuksköterskor från hela världen som deltar på ett möte för framtidens sjuksköterskor på ICN:s internationella sjuksköterskekongress i Melbourne. Alla känner igen problematiken.

Många appar som finns tillgängliga i dag, och som används av sjuksköterskorna på seminariet, är tillverkade av läkemedelsindustrin och privata organisationer. Det Elyse Taylor och de andra studenterna efterfrågar är mer säker och kontrollerad information som de vågar litar på.

Vill omfamna tekniken

Det är dags för sjukvården att komma ikapp verkligheten, att omfamna den nya tekniken och gör något bra av den, säger Elyse Taylor. 

– Jag vill kunna sitta tillsammans med min patient, vid sängkanten, och enkelt bläddra i en databas där det finns diagnoser, sjukdomsprocesser och läkemedelsinformation. Det är dags för vården att börja använda sig av smarta telefoner, men på ett säkert sätt.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida