Ingångslöner. Studentupproret sprider sig över landet

Från Luleå i norr till Malmö i söder kräver nyutbildade sjuksköterskor minst 24 000 i lön.??.

Ta en titt på kartan på Vårdförbundets webbsida (se länk här intill). Den visar alla de platser där sjuksköterskestudenter har startat kampanjer för höjda ingångslöner.

— Den här rörelsen kommer inte att kunna hejdas även om vi som går ut nu inte lyckas fullt ut. Vi har satt en sten i rullning. Ju fler vi blir desto svårare blir det för arbetsgivarna att strunta i våra krav, säger Minna Juntura, som går sista året på sjuksköterskeutbildningen i Linköping.

Upproret startade bland studenterna i Umeå och där riktar allt fler blicken mot Norge när landstinget i Västerbotten inte ger med sig i lönefrågan.?

— Jag känner definitivt att det är intressant, de betalar 32 000 kronor i månaden. Här har jag blivit erbjuden ett jobb på akuten, men eftersom jag bara kunde få 21 500 kronor tackade jag nej, säger Thomas Sundström som blir färdig sjuksköterska i vår.

Biomedicinska analytikerstudenterna vid Sahlgrenska akademin i Göteborg hakar också på upproret och har skickat ett brev med namnunderskrifter till sina blivande arbetsgivare på Sahlgrenska universitetssjukhuset. De har däremot inte bundit sig för att kräva en viss summa.

— Vi erbjuds en ingångslön på 20 500 kronor och det är vi mycket missnöjda med. Vi fokuserar både på att få upp ingångslönerna och få till en bättre löneutveckling, säger studenten Adam Molnar.

Studenternas uppror har på flera håll i landet också lett till löneupprop bland dem som redan jobbar inom vården och tycker att de är för lågt värderade.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida