Stor efterfrågan på studenter i vården
Sjuksköterskestudenten Johanna Olsson märker att hon behövs mer än någonsin på Halmstads sjukhus. Men för studenter som rycker in och jobbar under coronakrisen kommer studierna i första hand, trots allt.
Sedan mitten av mars då studierna på campus byttes mot distansundervisning sitter Johanna Olsson hemma i köket och pluggar. Möten med kursare sker över Zoom.
Hon läser femte terminen på sjuksköterskeprogrammet vid Halmstad högskola och håller precis på att slutföra sitt examensarbete om kvinnors upplevelser av förlossningsrädsla.
Behövs på sjukhuset
Ibland vibrerar mobilen, bemanningsenheten på Halmstads sjukhus hör av sig med ett sms och undrar om hon vill komma och jobba. Johanna Olsson är utbildad undersköterska och har därför ryckt in på olika avdelningar under hela studietiden. Men nu märker hon att förfrågningarna kommer oftare och på plats får hon göra andra typer av arbetsuppgifter än tidigare.
— Innan coronakrisen handlade det mer om att sitta vak eller att vara stationerad runt en viss patient. Nu ersätter jag personal ute på golvet, säger hon.
Läs också: Nu får du tjäna mer och behålla studielånet
Lite skrämmande
Hittills har Johanna Olsson gjort sina inhopp på en akutvårdsavdelning och en vanlig medicinavdelning. Hon har inte vårdat coronapatienter.
– Här i Halmstad har man skapat en epidemiavdelning där de smittade patienterna vårdas. Jag har inte behövt kallas in där för att stötta.
Skulle du vilja det?
– Både ja och nej. Det ska egentligen inte göra någon skillnad. Men, det är lite skrämmande när man hör hur prioriteringen av skydd ser ut för vårdpersonalen.
Behov av att prata
Johanna Olsson berättar att hon och klasskamraterna pratar om coronasituationen varje dag. De får ibland stoppa sig själva för att coronapratet inte ska ta över. Det finns mycket tankar att bearbeta.
Johanna Olsson känner sig påverkad av den stora osäkerheten i samhället och funderar också på vad som skulle hända om hon själv blev sjuk.
Oron hon känner har inte fått henne att tveka kring att ta inhopp på sjukhuset, men hon har ett större behov av att prata av sig, berättar hon.
Skolan i första hand
Vården skriker efter personal och universitet och högskolor runt om i landet uppmanar sina studenter att rycka in och jobba. I exempelvis Skåne har universitetssjukhuset i samarbete med universiteten i Lund och Malmö fyllt på vikariepoolen med både läkare- och sjuksköterskestudenter. Men det är viktigt att studenterna inte jobbar så mycket att de inte klarar sina studier, berättar Ingemar Petersson, forskningschef på Skånes universitetssjukhus.
Tanken är inte heller att studenter ska vårda smittsamma patienter med covid-19, säger han. I stället täcker de upp luckor där erfaren personal är sjuk eller har flyttats till andra avdelningar.
Snart färdig sjuksköterska
Även Johanna Olsson tänker att hon ska sätta studierna först. Kan hon ta examen efter jul är det en vinst för alla.
— Jag fick en förfrågan från bemanningen så sent som i dag men ska öva på att opponera med mina klasskamrater, så jag fick säga nej. Jag måste prioritera skolan och jag tycker att det finns en förståelse för det, säger hon.