student

Karolinska institutet tar ställning för munskydd

Karolinska institutet tar ställning för munskydd
Studenter på Karolinska institutet rekommenderas att bära munskydd av universitetets rektor. Foto: Getty images.

Studenter på Karolinska institutet bör använda munskydd, enligt skolans rektor Ole Petter Ottersen. Att munskydd är effektiva kan inte längre ifrågasättas, skriver han på sin blogg.

13 augusti 2020

När blivande sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor börjar eller återvänder till sina studier på Karolinska institutet i höst rekommenderas de att använda munskydd i situationer där det är svårt att hålla avstånd.

Kunskapen om hur viruset sprids i samhället ökar dagligen och stora framsteg har gjorts bara de senaste månaderna. Vår strategi för hur vi ska kunna öppna KI:s campus vilar på detta, skriver rektor Ole Petter Ottersen i sin blogg.

Sprids via små droppar

Han beskriver att att viruset inte bara sprids via stora droppar utan förmodligen även via mindre luftburna partiklar, aerosoler, och kontaktytor. Därför är god ventilation och rengöring viktig, liksom munskydd när det inte är möjligt att hålla tillräcklig distans.

Läs också: Forskning tyder på att covid kan smitta genom luften

Ole Petter Ottersen, rektor på Karolinska institutet, tar ställning för att studenterna ska bära munskydd. Foto: KI

Ole Petter Ottersen är tydlig med att när KI rekommenderar studenterna att bära munskydd tar de klart ställning för att munskyddens effektivitet inte längre kan ifrågasättas.

Går längre än Folkhälsomyndigheten

Frågan om munskydd i samhället har länge varit ett hett debattämne. Folkhälsomyndigheten anser att det vetenskapliga underlaget är svagt när det gäller hur effektivt det är mot smittspridning och har därför avstått från att rekommendera allmänheten munskydd.

Att Karolinska institutets rekommendationer går längre än Folkhälsomyndighetens riktlinjer är motiverat eftersom KI är ett medicinskt universitet med en internationell campus, medan myndigheternas rekommendationer riktar sig till samhället i stort, skriver Ole Petter Ottersen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida