Läkarstudenter får inte lära sig samarbeta med sjuksköterskor

Läkarstudenter får inte lära sig samarbeta med sjuksköterskor
Det är för lite samarbete med annan vård- och omsorgspersonal på flera läkarutbildningar. Arkvibild: Mostphotos

Tre populära läkarutbildningar får nu svidande kritik. Deras studenter är för dåliga på samarbete - med sjuksköterskor bland annat.

31 januari 2014

Det är läkarutbildningarna i Uppsala, Umeå och Göteborg som kritiseras av den granskande myndigheten Universitetskanslersämbetet. Orsak: Deras studenter lever inte upp till ett av de granskade examensmålen, nämligen förmågan till lagarbete, både inom läkarkåren och med andra yrkesgrupper inom vården.

Bristerna är så stora på just den här punkten att de tre kritiserade utbildningarna fått totalomdömet ”bristande kvalitet”.

Endast läkarstudenter

I Göteborg, som exempel, finns kirurgiska undervisningsavdelningar på alla sjukhus där läkarstudenterna bland annat tränar traumasimulering. Men bara med varandra.

”Ingen av utbildningsaktiviteterna är av interprofessionell karaktär då studenter från olika utbildningsprogram lär av, med och om varandra”, skriver Universitetskanslersämbetet i sin analys.

Goda exempel

Läkarutbildningarna på Karolinska institutet i Stockholm, Linköpings universitet och Lunds universitet har fått totalbedömningen ”hög kvalitet” i granskningen och lever också upp till examensmålet om förmåga till lagarbete.

På Linköpings universitet får exempelvis läkarstudenter under sin sista termin tre heldagar tillsammans med sjuksköterskestudenter då de tränar teamarbete, praktiska färdigheter och beslutsfattande.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida