Utbildning

Lärarbrist kan förvärra sjuksköterskebristen

Lärarbrist kan förvärra sjuksköterskebristen
Många lärare som utbildar sjuksköterskor börjar också närma sig pension. Arkivbild: Mostphotos

Svårigheten att rekrytera kvalificerade lärare till sjuksköterskeutbildningarna är ett viktigt problem som måste lösas för att vården ska få tillräckligt med sjuksköterskor i framtiden, skriver två professorer inom omvårdnad i en debattartikel i dag.

Debattartikeln är publicerad i tidningen Dagens Medicin och skriven av Anna Ehrenberg och Eric Carlström, professorer från det nationella nätverket för forskarutbildning inom omvårdnad och vårdvetenskap.

De vill lyfta fram en ”alltför sällan uppmärksammad risk”, nämligen kopplingen mellan en tilltagande sjuksköterskebrist och tillgången till kvalificerade lärare.

Kräver satsningar

”De stora pensionsavgångarna som bidrar till brist på sjuksköterskor gäller också de lärare som utbildar sjuksköterskor”, skriver de båda författarna.

De vill att fler doktorander antas och att finansieringen av omvårdnadsforskningen stärks, för att det ska fyllas på med kvalificerade lärare och handledare inför framtiden.

Här krävs det rejäla satsningar och långsiktigt tänkande, anser professorerna.

Sjuksköterskor behövs

”Vi rekommenderar att vårdgivare och lärosäten gör gemensamma prognoser, inte bara över det kommande behovet av sjuksköterskor utan även över förutsättningarna för att bedriva utbildning”, står det i debattartikeln.

Där lyfter de också fram den evidensbaserade kunskap som finns kring behovet av sjuksköterskor i vården och riskerna med att byta ut sjuksköterskor mot personal som har låg eller ingen kompetens att utföra vårduppgifter. Det finns forskning som visar att dödligheten minskar bland patienterna om de vårdas av sjuksköterskor med kandidatexamen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida