Löneupproret bland studenterna växer i styrka

Löneupproret bland studenterna växer i styrka
Deborah Broström var en av hundratalet sjuksköterskestudenter som demonstrerade på Stora Torget i Linköping på tisdagskvällen. Foto: Helena Mirsch

24 000-kronorsrörelsen visar inga tecken på att mattas av — tvärtom. På tisdagen samlades hundratals sjuksköterskestudenter i åtta större städer för att visa att de inte tänker ge sig när det gäller ingångslönerna.

Deborah Broström var en av dem som deltog i mötet i Linköping.

– Det här handlar om synen på sjuksköterskeyrket, arbetsgivarna utnyttjar vår kompetens och tar för givet att vi betraktar yrket som ett kall, säger Deborah Nyström.

Hon ska börja termin fem på sjuksköterskeutbildningen i Norrköping till hösten och när hon blir färdig vill hon gärna arbeta på Universitetssjukhuset i Linköping.

– Men då får lönerna bli bättre än vad de är nu. I sommar ska jag arbeta inom äldreomsorgen i kommunen, det är mycket bättre betalt, säger Deborah.

Jobbar i Olso

Hon är inte ensam om att välja bort sommarjobb med låg lön. Kajsa Tyrberg gör likadant.

– Jag åker till Norge och jobbar en och en halv månad. Jag tjänar så bra på det att jag kan få en månads sommarledighet sen, berättar hon.

Ett hundratal sjuksköterskor hade slutit upp på Stora torget i Linköping för att visa att de inte tänker ge sig när det gäller lönekraven.

400 i Lund

Samtidigt samlades sjuksköterskor över hela Sverige: 400 på Stortorget i Lund, 150 i Göteborg, 80 i Västerås trots regn och rusk och ett 70-tal i Karlstad.

I Uppsala samlades  omkring 300 sjuksköterskestudenter vid skolan och tågade till Stora torget.

–Det var en helt fantastisk känsla att se att vi var så många, berättar Björn Eriksson.

 I Umeå delade  studenterna ut flygblad till patienter och personal vid Universitetssjukhuset. Men först ville ledningen inte låta dem vara i Centralhallen utan tvingade ut dem i regnet.

– Det säger mycket om hur dom väljer att bemöta oss, sade Sara Selin, en av initiativtagarna till löneupproret, till Västerbottensnytt.

Inget orimligt krav

I Linköping möttes Sofie Lennerlund av applåder när hon uppmanade sina studiekamrater att inte ge upp den gemensamma kampen.

– Vi kommer inte längre att acceptera en och samma låga lön för alla. Vi vill ha individuell lönesättning och lägst 24 000 kronor.

Själv blir Sofie färdig sjuksköterska i vår och har fått jobb på ett geriatriskt sjukhus. Lön: 24 000 kronor i månaden.

– Jag har varit på flera anställningsintervjuer och det har hänt att chefen skrattat åt mig och tyckt att jag ställt helt orimliga krav när jag har begärt 24 000, men nu visar vi att kravet inte är en fix idé hos några få, säger hon.

Kajsa Tyrberg är övertygad om att det här bara är början:

– Vi är en ny generation som hittar varandra via sociala medier och stöttar varandra. Tillsammans är vi starka!

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida