Manifestationer över hela landet för minst 24 000 i ingångslön

Det började med att sjuksköterskestudenterna i Umeå och Stockholm krävde minst 24 000 kronor i ingångslön. Sedan dess har den ena utbildningsorten efter det andra hakat på löneuppropet. I eftermiddag håller de manifestationer runt om i landet under parollen Sveriges sjuksköterskestudenter säger ifrån!

I Göteborg samlas deltagarna vid Sahlgrenska redan klockan halv tre och går sedan via Järntorget till Gustav Adolfs torg där det blir tal. I Umeå blir det flygbladsutdelning till anställda och patienter utanför sjukhuset.

Klockan fyra samlas Uppsalastudenterna vid Biomedicinskt centrum och tågar sedan till Stora torget där de lyssnar på tal och luftar sitt missnöje med låga ingångslöner.

En timme senare, klockan fem, blir det manifestationer på Stortorget i Lund, Stora Torget i Linköping, på Sigmatorget i Västerås och Södermalmstorg i Stockholm.

I Stockholm talar, förutom sjuksköterskestudenternas talesperson Ulrika Blumfelds, också författarna och debattörerna Katerina Janouch och Marcus Birro.

Sist ut är studenterna i Karlstad som manifesterar på Stora Torget klockan sju.

– Vi tar inga jobb under 24 000 kronor i månaden. Storsjukhusens lönekartell ska spräckas, säger Ulrika Blumfelds, sjuksköterskestudenternas talesperson.

Vårdförbundets karta  kan du följa hur studentuppropet sprider sig i landet.

Vårdfokus bevakar självklart dagens manifestationer. Så glöm inte att gå in på Vårdfokus.se i kväll.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida