Minst 25 000 kronor i Vårgårda

Minst 25 000 kronor i Vårgårda
Vårgårda kommun svarar direkt på studenternas krav i sin annons inför sommaren.

Vårgårda kommun har inte bara tagit intryck av studentlöneupprorets krav. Kommunen använder sig även av studenternas retorik i en annons inför sommaren.

”I Vårgårda kommun är en sjuksköterska värd minst 25 000 kronor i månaden”, står det i annonsen som väckt mycket uppmärksamhet – framför allt hos kommunens redan anställda och anlitade sjuksköterskor.

– Vi har fått förhandla en del andra löner, säger Carola Davidsson, enhetschef för kommunens hälso- och sjukvård.

Hade ni räknat med det?

– Ja.

Exemplet Vårgårda visar tydligt hur äldre och mer erfarna sjuksköterskor tjänar på studenternas krav på högre ingångslöner.

Hoppas på landstingen

Anna-Maria Lundberg, ny talesperson för studentlöneupproret i Västra Götaland, blir glad av nyheten och känner sig peppad att fortsätta kämpa.

– Nu hoppas jag att landstingen börjar lyssna också. Det måste de göra ju längre tiden går. Det här är en långsiktig kamp vi bedriver där vi också försöker ta ansvar för att yrket får en högre status och att människor får rimligt med pengar varje månad.

Hon känner till fler kommuner i regionen där det är lättare för nyutbildade att få högre löner. Även om de inte skyltar med det, som Vårgårda, så sprider sig ryktet snabbt bland studenterna eftersom lönen är så viktig, berättar Anna-Maria Lundberg.

Lönen viktig

Och det verkar som om landstingen kommer att få en tuff match om sjuksköterskorna i sommar. Carola Davidsson från Vårdgård ser enkelt på saken: Det handlar om pengar.

– Jag tror att många nyutbildade väljer landstingen i första hand. För att kommunerna ska kunna konkurrera så är det lönen vi kan locka med. Vår tanke är att möta de krav som studenterna går ut med, det är därför vi valt den summan.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida