Coronakrisen

Morgonyoga blev träffpunkt under covidkrisen

Morgonyoga blev träffpunkt under covidkrisen
Hanna Thelander fortsätter livesända yogapass varje vardag, men anpassar tiderna efter jobbet i vården. Bild: Privat

Yogainstruktören Hanna Thelander livesände sina pass gratis varje morgon under våren. Fler och fler startade dagen tillsammans och försökte hålla modet uppe. Nu kombinerar hon yogan med sommarjobbet på Danderyds sjukhus.

I våras hann Hanna Thelander just bli klar på sin vfu med placering på akutsjukhus när det nya viruset kom till Sverige. Hon läser till sjuksköterska på Sophiahemmet i Stockholm.

Det blev rörigt i utbildningen, som fick styra om all undervisning till nätet som alla svenska högskolor och universitet. Rutiner och naturliga möten med klasskompisar försvann över en natt. Runtomkring henne märkte hon samma vilsenhet hos andra människor.

Varje morgon klockan åtta

Det var då hon kom på idén att använda yoga som en samlingspunkt för människor att starta dagen tillsammans – via nätet. Snabbt startade hon ett Instagramkonto (@guruglama) och började ge dagliga yogapass klockan åtta.

– När krisen kom kändes det självklart. Jag har länge känt att jag vill nå fler med min yoga. Jag var knuten till en studio i innerstaden, men ville att fler än de som bodde rätt och hade den plånboken skull kunna göra yoga, säger Hanna Thelander.

Hon drog igång sina yogapass i mitten av mars. Efter lite tipsande bland vänner, studiekompisar och på Facebook, så började fler och fler ansluta hemma på sina mattor.

– Det är gratis och tillgängligt för alla, vilket känns fint. Jag håller pass på en nivå så att alla ska kunna vara med, även de som är oerfarna. Även nu när vi hållit på i fyra månader kan alla hoppa in.

– Det har varit fantastiskt att vi haft en fast rutin för hur dagarna ska starta, i en tid när många varit oroliga och rätt isolerade, säger hon.

Fick 4000 följare

Ganska snabbt blev de runt 200 som checkade in till morgonpasset, och 4000 följare. Nu på sommaren bedömer hon att runt 100 gör yogan dagligen. Ett klipp i förra veckan på Instagramkontot hade 2000 visningar.

­- Jag tror många behöver en motvikt till vår moderna värld, där vi ska vara tillgängliga utåt, uppkopplade och aktiva på sociala medier hela tiden. För mig är yoga en helhet av fysiska positioner, andningsövningar och meditation.  De fysiska övningarna gör att det går lättare att sedan sitta still, dra sinnena inåt, och inte styras av den yttre världen.

Hon tror att det lockar många att få den pausen. Själv använder hon yoga som verktyg i svåra situationer i sin vardag. Det kan gälla jobbet, vännerna eller skolan.

– Att vara grundad från yogan är till hjälp då jag behöver sortera i upplevelser, ta ett steg tillbaka och fatta beslut. Det hjälper mig att inte reagera impulsivt utan mer lyssnande.

Prövade yoga i Indien

Hon tror att i takt med att samhället växer åt ett håll där många blir alltmer bundna och upptagna av sina telefoner, växer även en motrörelse åt det andra hållet.

Själv prövade hon yoga på en yoga-retreat i Indien med familjen redan som 14-åring. Några år senare hade hon turen att träffa samma indiska yogalärare i Stockholm och börja utbilda sig för honom. Mest praktiserar hon Hatha-yoga, men även den hårdare Ashtanga och den mjukare Yin.

Så småningom hoppas Hanna Thelander kunna använda sig av erfarenhet från yoga i sitt arbete som sjuksköterska.

– Mycket stämmer med synen på människan som en helhet. Jag hoppas kunna fokusera på upplevd hälsa och friskvård, snarare än sjukdom. Med tankesätt från yogan tror jag att fler kan leva mer i harmoni. Jag vill bidra till ett hållbart sätt leva. Det behöver inte vara nitiskt, utan bara lite mer medvetenhet vad som påverkar kroppen.

Nu jobb som undersköterska

Just nu arbetar Hanna Thelander som undersköterska på kvinnokliniken på Danderyds sjukhus. Till hösten väntar det sista läsåret på sjuksköterskeutbildningen, med uppsatsskrivande och förhoppningsvis, långpraktik.

– Någon gång senare tror jag att jag kommer att läsa vidare till barnmorska. Men först vill jag jobba runt. Det finns så många inriktningar och möjligheter som sjuksköterska som jag inte kände till när jag började utbildningen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida