Fackligt

Nadja Ståhl leder studenternas nya styrelse

Nadja Ståhl leder studenternas nya styrelse
Nadja Ståhl går tredje terminen på sjuksköterskeprogrammet i Luleå. Sedan i lördags är hon ny ordförande i Vårdförbundet Student. Foto: Jenny Kallin

Som barn fick Nadja Ståhl ibland kalla på ambulansen när det gick för vilt till på fyllefesterna hemma. Sedan dess har hon närt en dröm om att bli ambulanssjuksköterska. I lördags valdes hon till ny ordförande i Vårdförbundet Student.

13 november 2019

– Det ska bli spännande. Jag får ofta höra att jag är en samhällsbyggare, eftersom jag är en sådan som vill vara med och påverka och forma framtidens samhälle. I stället för att sitta hemma och gnälla vill jag göra min röst hörd, säger Nadja Ståhl som i lördags valdes till ny ordförande i Vårdförbundet Student.

Hon tar över efter Sophia Godau som haft posten sedan november i fjol, men som nu är färdig med sina studier och arbetar som biomedicinsk analytiker.

Fick en förebild

Nadja växte upp i en dysfunktionell familj med mycket alkohol och psykisk ohälsa. Som barn fick hon ibland själv ringa ambulansen när det inträffade olyckor hemma.

– Jag såg hur duktiga och professionella ambulanssjuksköterskorna var. Jag fick en förebild att se upp till. Sedan dess har jag alltid velat bli ambulanssjuksköterska, säger Nadja som i dag är 31 år, bor tillsammans med sambo och tre barn och läser tredje terminen på sjuksköterskeprogrammet i Luleå.

Politiskt och fackligt erfaren

Hon har lång erfarenhet av vården. I många år arbetade hon som undersköterska. Fackligt och politiskt arbete är hon också van vid. Hon har bland annat varit valledare inom Kommunal och haft flera viktiga uppdrag för Socialdemokraterna i Norrbotten. I Kalix var hon under en period vice ordförande i partiet.

I Vårdförbundet Students styrelse är hon dock helt färsk.

– Det kan verka kaxigt att plötsligt bli ordförande för Vårdförbundet Student när jag inte suttit med i styrelsen tidigare. Men jag känner att jag har kapacitet till det. Dessutom är det inte bara jag som är ny i styrelsen, utan samtliga nio ledamöter.

Vill förbättra VFU:n

I den nya styrelsen går två av ledamöterna på biomedicinska analytikerprogrammet och två på utbildningen till röntgensjuksköterska. Det är viktigt att ingen grupp känner sig exkluderad, tycker Nadja.

Hon vill att studentorganisationen ska ta mer plats i den offentliga debatten och vill verka för att få fler studenter att vilja gå med i förbundet.

– Men en av de allra viktigaste frågorna är att se till så att alla studenter får bra villkor och professionell handledning under den verksamhetsförlagda utbildningen. Så är det tyvärr inte för alla i dag.

Vårdförbundet Students nya styrelse

  • Ordförande Nadja Ståhl, sjuksköterskestudent
  • Vice ordförande Nathalie Helin, sjuksköterskestudent

Övriga ledamöter

  • Ann-Elise Hafvenström, biomedicinsk analytikerstudent
  • Hossein Hammadi, röntgensjuksköterskestudent
  • Natalee Westman, biomedicinsk analytikerstudent
  • Sarah Jermehag, röntgensjuksköterskestudent
  • Alexander Thomas, sjuksköterskestudent
  • Amanda Sjöström, sjuksköterskestudent
  • Nadia Lust Ackbarian, sjuksköterskestudent
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida