Norge lockar sjuksköterskestudenter som ratar låga ingångslöner i Sverige

Norge lockar sjuksköterskestudenter som ratar låga ingångslöner i Sverige
Thomas Sundström kan mycket väl tänka sig att arbeta i Norge. Han har redan tackat nej till ett jobb på akuten i Umeå eftersom han tycker att lönen är för låg.

Efter att löneuppropet Våga vägra under 24 000 spridit sig bland sjuksköterskestudenterna i landet har landstingens personalchefer fått det hett om öronen. Nu lockar dessutom norska bemanningsföretag med betydligt högre löner än så. 

I går samlades fler än hundra sjuksköterskestudenter i aulan på Umeå universitet för att lyssna på vilka arbeten i Norge som bemanningsföretaget Xtra care kan erbjuda de studenter som till sommaren tar sin examen.

?

På en direkt fråga från en reporter på det regionala nyhetsprogrammet Västerbottensnytt om hur många som kan tänka sig att ta jobb i Norge räckte så gott som samtliga studenter upp handen.

– Jag känner definitivt att det är intressant. Speciellt som de betalar 32 000 kronor i månaden. Beroende på hur länge man skriver på för betalar de dessutom resorna och login. Här har jag blivit erbjuden ett jobb på akuten. Men eftersom de bara kunde erbjuda mig 21 500 kronor tackade jag nej, säger Thomas Sundström som var med på mötet i går.

Han går sjätte terminen på sjuksköterskeprogrammet och har liksom många av sina studiekamrater bestämt sig för att inte ta jobb under 24 000 kronor.

– Vi är absolut inte främmande för att söka oss till andra landsting, privat verksamhet eller kommuner som kan betala mer än vad de gör här i Västerbottens läns landsting. Eller till Norge, som erbjuder så mycket mer, säger Thomas Sundström.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida