Student

Nu är terminen i gång för blivande superhjältar

Nu är terminen i gång för blivande superhjältar
"Sjuksköterskor är superhjältar. Det finns en anledning till att vi valt det här häftiga yrket" säger Amanda Sjöström, med kursaren Josefine Andersson. Foto: Jenny Kallin

Pandemiupplägget på studierna börjar kännas tröttsamt. Men två dagar på campus ger sjuksköterskestudenterna Amanda Sjöström och Josefine Andersson lyckokänslor.

18 september 2020

– Jag blev så glad när jag gick in här i morse, säger Amanda Sjöström, sjuksköterskestudent på termin fem på Karolinska institutet i Stockholm, när hon går genom universitetets lokaler i Huddinge.

Hon har inte varit här sedan i mars då alla skickades hem, för fortsatta studier på distans.

Missa inga nyheter! Prenumerera på Vårdfokus nyhetsbrev

Det är lunchtid och en hel del studenter, förutom hon och kursaren Josefine Andersson, dansar coronadansen i korridorerna. I lunchmatsalen sitter små sällskap på säkert avstånd, en person i kassakön bär munskydd.

Tuffa dagar

Pandemin pågår fortfarande och en hel del av studierna kommer att fortsätta på distans. För Amanda och Josefine inleddes terminen med två fullmatade heldagsföreläsningar över Zoom. Det var nästan omöjligt att hålla koncentrationen uppe och ta till sig allt. De saknade möjligheten att diskutera och reflektera tillsammans.

Amanda Sjöström.

Amanda Sjöström har saknat campus och känner lycka över att ha fått komma in två dagar för kliniskt lärande på KTC, kliniskt träningscentrum. Studenterna har delats in i mindre grupper än vanligt och ombes att hålla avstånd.

Bättre upplägg

Helst hade Josefine och Amanda haft all undervisning som vanligt, ”det finns ju en anledning till att vi valt att gå på campus”. Men de förstår samtidigt att det inte går att ordna på ett säkert sätt med omkring 100 personer i klassen.

Fler heldagsföreläsningar över Zoom hoppas de verkligen få slippa. Lärarna behöver anpassa undervisningen bättre, tycker båda. Förra terminen gick det bättre eftersom kurserna hade seminarieupplägg. Nu gläds de åt att de är på väg ut på praktik eftersom terminens inleds med akutkurs, fältstudier och sex veckors verksamhetsförlagd utbildning, vfu.

Det var knapert med platser, men nu verkar alla ha fått en placering, berättar Josefine. Själv ska hon vara först på intensiven och sedan på neuroavdelningen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Josefine Andersson.

Hyllningarna har tystnat

Ett år kvar på utbildningen upplever hon att det känns mer angeläget än någonsin att studera till sjuksköterska. Samtidigt har farhågorna om ett tufft och tungt yrke besannats av mediernas rapportering under pandemin och kompisar som tagit examen och börjat jobba.

Hon och Amanda hoppas att den uppmärksamhet som vården fått ska leda till bättre villkor i framtiden. Men upplever samtidigt att det är på väg att bli som vanligt igen. Hyllningarna i sociala medier verkar ha varit en övergående trend som mattades av redan i somras. Fast det är häftigt att så många fler sökt sig till sjuksköterskeprogrammet, tycker de båda.

– Sjuksköterskor borde egentligen få ännu mer uppskattning och synas mer. Vi har alltid vetat att sjuksköterskor är superhjältar. Det finns en anledning till att vi valt det här häftiga yrket, säger Amanda.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida