krispaket

Nu får du tjäna mer och behålla studielånet

Nu får du tjäna mer och behålla studielånet
Från vänster ekonomisk-politiska talespersonerna Emil Källström (C) och Mats Persson (L), finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) under en pressträff om nya budgetåtgärder med anledning av coronaviruset. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Regeringen och samarbetspartierna har enats om att tillfälligt avskaffa det så kallade fribeloppet för att vårdstudenter ska kunna arbeta i vården utan att studiemedlen minskas.

I dag presenterade regeringspartierna, tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna, flera åtgärder för att mildra konsekvenserna av virusutbrottet för jobb och ekonomi i Sverige. I krispaketet ingår att fribeloppet för alla som får studiemedel tillfälligt slopas under 2020.

Måste betala tillbaka

För den som studerar på heltid med studiemedel är fribeloppet i dag 91 624 kronor per termin. Om man tjänar över det blir man skyldig att betala tillbaka studiemedel som man fått.

Sjuksköterskan Jeanette Winberg utbildar sig till barnmorska, men vill gärna gå in och jobba extra i vården nu.

Vårdfokus har tidigare berättat om hur detta drabbar de som studerar till vårdyrken om de i det här läget går in och arbetar.

? Jag vill ju bidra, men som det ser ut så får jag välja mellan att jobba nu eller i sommar, sade Jeanette Winberg, sjuksköterska som studerar till barnmorska, till Vårdfokus förra veckan.

Läs också: Studerande vill bidra – men får inte tjäna för mycket

Tagits upp av Vårdförbundet

Vårdförbundet har tryckt på hos både socialdepartementet och utbildningsdepartementet för att få till stånd en ändring och de senaste dagarna har flera politiska partier fört fram krav på att fribeloppet ska tas bort. Något som regeringen och samarbetspartierna nu alltså har lyssnat till.

? Vi har ju sett att det finns ett stort intresse från vårdstuderande att gå in och hjälpa till i sjukvården i det här svåra läget och behovet är stort. Vi vill därför sända en tydlig signal att de är välkomna och att de inte ska förlora ekonomiskt på det, sade Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna, vid dagens presskonferens.

Åtgärden beräknas kosta en miljard kronor.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida