Nu gäller hygienreglerna även för dockor

Nu gäller hygienreglerna även för dockor
Oavsett om patienterna är riktiga eller gjorda som dockor ska samma hygienregler användas. Arkivbild: Colourbox

Nu blir sjuksköterskestudenterna drillade i hygienregler även när de övar på dockor. Det är Kliniskt träningscenter, KTC, på Karolinska universitetssjukhuset i Solna som har beslutat att samma hygieniska krav ska gälla där som i den riktiga vården.

Tidigare kunde studenter och kliniska lärare gå in på KTC i vanliga kläder. Nu är det slut med det. Alla ska vara klädda i byxa och bussarong i ett tåligt pappersmaterial när de vistas i träningscentret, det har Eva Östling och  Christina Hägglund, som arbetar där bestämt.

Precis som i vården av riktiga patienter är det inte tillåtet med armbandsur, smycken eller färgat nagellack. Naglarna ska vara korta och långt hår och skägg ska vara uppsatt. Allt för att stävja smittspridning.

Från Röda korsets högskola välkomnas beslutet.

— Reglerna bidrar till att göra träningen på KTC mer verklighetstrogen och seriös och det applåderar vi, säger Kerstin Sluys, klinisk adjunkt på Röda korsets högskola.

För att utbildningen ska vara så nära verkligheten som möjligt har högskolan också bestämt att om det blir fel under de prekliniska övningsmomenten eller vid examinationer ska det dokumenteras som en avvikelserapport. Det är en princip som Röda korsets högskola har hämtat från läkarutbildningen i Lund.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida