Student

Ny möjlighet för studenter att testa yrket

Ny möjlighet för studenter att testa yrket
I den nya rollen "sjuksköterskeassistent" ingår mycket patientnära arbete. Arkivbild: Mostphotos

I sommar söker Sahlgrenska universitetssjukhuset sjuksköterskestudenter som läser sista året för jobb som sjuksköterskeassistenter inom medicin-, psykos- och beroendevård.

Anställningsformen är helt ny och tanken är att sistaårsstudenter ska få en chans att testa sjuksköterskeyrket och förhoppningsvis lockas att ta anställning på någon av de tre verksamheterna där vikariaten erbjuds när de är klara med utbildningen.

Relativt självgående

”Vi vill använda din kompetens och ge dig möjlighet att utvecklas”, står det i annonsen som listar exempel på tänkbara arbetsuppgifter för sjuksköterskeassistenterna. Här ingår ankomstsamtal för nya patienter, daglig pvk-kontroll, venprovtagningar och riskbedömningar, bland annat.

”Du får självklart en introduktion men behöver sedan kunna jobba relativt självgående”, står det i annonsen där 15 sjuksköterskeassistenter söks.

Enligt Vårdförbundets huvudskyddsombud Matilda Eriksson har medicin-, psykos- och beroendevården gemensamt att de haft extra svårt att locka till sig personal. Assistentjobben är framför allt ett sätt att försöka locka till sig nyutexaminerade, berättar hon. 

Rädda för merjobb

Matilda Eriksson tycker att den tanken är bra, men berättar att det finns en stor oro bland den ordinarie personalen för att deras arbetsbelastning ska bli ännu större med en mängd oerfarna blivande sjuksköterskor i personalgruppen i sommar.

– De ser stora risker för ökad arbetsbelastning, att det ska bli som att vara handledare åt en student under sommaren, säger hon.

Enligt Matilda Eriksson har arbetsgivaren lovat att sjuksköterskeassistenterna inte ska bli en belastning utan i bästa fall en avlastning.

Snabba puckar

Vårdförbundet har också blivit lovade att få vara med och utforma arbetsuppgifterna för sjuksköterskeassistenterna, som enligt sjukhusledningen inte ska fungera som någon ersättning för ordinarie sjuksköterskor.

Men så kom plötsligt jobbannonsen ut, utan att Vårdförbundet blivit inkopplade.

– Jag har det på min att-göra-lista att ringa och skälla, eller i alla fall ringa och fråga varför de inte involverat oss först och berätta hur detta ska fungera, säger Matilda Eriksson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida