Student

Ny ordförande i Vårdförbundet Student

Ny ordförande i Vårdförbundet Student
Viviana Lundberg, ny ordförande i Vårdförbundet student som hade årsmöte i helgen. Foto: Anna Karin Ulander

Tillsammans med en helt ny styrelse ska Viviana Lundberg fortsätta utveckla Vårdförbundets studentorganisation. Hon vill ge studenterna mer inflytande över sin utbildning.

25 oktober 2016

Studenter behöver ett eget fackförbund, som finns där som ett stöd, en trygghet och någon att räkna med när studentlivet går upp och ner, på resan mot att bli sjuksköterska, biomedicinsk analytiker eller röntgensjuksköterska. Det säger sjuksköterskestudenten Viviana Lundberg som i helgen valdes till ny ordförande för Vårdförbundet Student.

Hon tycker att Vårdförbundets studentorganisation, som nu har funnits i tre år, har gett studenterna en starkare röst och möjlighet att tycka till om sin utbildning.

– Men vi ser fortfarande att man inte kan påverka utbildningen lika mycket som vi vill. Vi vill att studenterna ska ha riktigt inflytande, säger hon.

Tre viktiga frågor

Under helgens årsmöte valde Vårdförbundet student även en helt ny styrelse och pekade ut tre prioriterade områden som organisationen ska arbeta med det närmsta året. Tre frågor lyftes fram som viktigast:

  • Att fortsätta verka för höjd kvalitet i den verksamhetsförlagda utbildningen.
  • Att fortsätta synliggöra organisationens tre utbildningar och professioner.
  • Att utveckla Vårdförbundet student och öka antalet medlemmar.

Konkret handlar det bland annat om att dra igång en utbildning för nya studentrepresentanter som arbetar lokalt på varje lärosäte med studentorganisationens frågor och att locka fler blivande biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor till Vårdförbundet student. I dag är majoriteten av medlemmarna sjuksköterskestudenter.

Under våren presenterade Vårdförbundet student en uppmärksammad rapport, en kartläggning av den verksamhetsförlagda utbildningen i hela landet. Den kommer att genomföras igen och resultatet ska även följas upp och fördjupas, berättar Viviana Lundberg.

– Till exempel var studenterna i Dalarna nöjdast med sin verksamhetsförlagda utbildning och vi vill ta reda på vad de gör som är bra där och vilka villkor de har jämfört med andra.

Vården är häftig

Själv går hon termin tre på sjuksköterskeprogrammet i Kristianstad. Hon har alltid tyckt att vården är häftig och att sjukhus verkar vara en spännande arbetsplats.

– Jag tyckte det var jättekul med kroppen när jag var liten och tittade mycket på tv-programmet Doctor House. Och så vill jag jobba med människor – väldigt klassiskt, säger Vårdförbundet students nya ordförande Viviana Lundberg.

Vårdförbundet student

  • Vårdförbundets studentorganisation har funnits sedan 2013.
  • Organiserar blivande sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker.
  • Organisationens arbete följs lättast via Instagram VFstudent, eller på Vårdförbundets hemsida
  • Ordförande är Viviana Lundberg, sjuksköterskestudent på högskolan i Kristianstad. Vice ordförande är Olle Bescher, sjuksköterskestudent vid Karolinska Institutet i Solna/Stockholm.
  • Den nya styrelsen består också av: Matilda Svärdén (Malmö), Oscar Martinez (Jönköping), Franz-Josef Björck (Malmö), Lisa Rådström (Borås), Katarina Simonsson (Visby), samtliga sjuksköterskestudenter.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida