Lön

Nyexaminerade rasar mot Sahlgrenskas lönesättning

Nyexaminerade rasar mot Sahlgrenskas lönesättning
Vårdförbundet student tycker att Sahlgrenska är ute och cyklar. Arkivbild: Mostphotos

För nyutbildade sjuksköterskor som söker jobb på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg gäller ett och samma löneerbjudande — oavsett vilken avdelning de tar jobb på.

En avgångsklass med cirka 100 sjuksköterskestudenter har samlat ihop och jämfört sina erfarenheter av att söka jobb på Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU, och upptäckt ett mönster.

Det första löneerbjudandet de får är kvar, oavsett hur många intervjuer de går på och var på sjukhuset de söker jobb, skriver Göteborgsposten, GP.

Då är det kört

Kajsa Klashed, som tar examen till sommaren, berättar för tidningen att hon fick sjukhusets strikta lönepolicy bekräftad av en enhetschef.

– Jag frågade en av enhetscheferna om jag fattat rätt, att om man inte är nöjd med löneförslaget så är det kört att jobba på SU över huvud taget. Då svarade den chefen att ja, så är det, säger hon till GP.

Hon och andra avgångsstudenter har också fått uppfattningen att det är HR som sätter lön, inte de enhetschefer som håller i anställningsintervjuerna.

Vill slippa konkurrens

Enligt Sahlgrenska universitetssjukhusets HR-chef Jerker Gussmo vill inte Sahlgrenska ha någon lönekonkurrens mellan avdelningar och sjukhus inom den egna organisationen.

– Vi är en arbetsgivare, som erbjuder samma villkor och erbjudande till de som söker sig till oss. Alternativet hade varit att erbjuda olika löner och någon form av överköp mellan avdelningarna. Det är inte ett bra sätt att hantera skattepengar, säger han till GP.

Att detta bryter mot löneavtalet, som säger att lönen ska vara individuell och differentierad, vill han inte hålla med om eftersom varje nyexaminerad sökande får ett eget löneerbjudande utifrån sin kompetens och erfarenhet. Att arbetet skiljer sig åt mellan olika delar av sjukhuset och att det borde påverka den lön som erbjuds, det håller han heller inte med om.

”Fulspel”

Vårdförbundets studentorganisation kallar Sahlgrenskas taktik för ”fulspel” på sin Instagramsida och berättar att storsjukhus över hela landet verkar använda samma strategi gentemot nyexaminerade.

”Nu sätter sjuksköterskestudenterna ner foten! Våra medlemmar vittnar om att detta pågår på flera av storsjukhusen i HELA landet! Lön efter kompetens, personlig lämplighet och utefter det samhällsansvar våra sjuksköterskor har!”, skriver Vårdförbundet student på Instagram.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida