ARBETSVILLKOR

Positivt antagningsbesked ingen garanti för studier

Positivt antagningsbesked ingen garanti för studier
Vill du studera? Tänk på att söka ledigt från jobbet i god tid.

Det gäller att ansöka i god tid om du vill vara säker på att få tjänstledigt för studier.

16 oktober 2015

Till Vårdförbundet Direkt hör många medlemmar av sig när de har sökt en utbildning och vill veta vad de har för rättigheter till tjänstledighet. Det händer att medlemmar nekas studieledigt.

Ett halvår innan

Sofia Linder är jurist och rådgivare på Vårdförbundet Direkt. Hon berättar att det oftast handlar om att arbetsgivaren inte beviljat tjänstledigt för att ansökan kommit in för sent.

–Arbetsgivaren har rätt att skjuta fram tjänstledigheten upp till sex månader, så det gäller att vara ute i god tid om du vill vara säker på att få börja studera när du själv vill, säger hon.

Sök innan du blivit antagen

Vårdförbundet rekommenderar medlemmar som funderar på att gå en utbildning att söka studieledighet snarast och ”under förutsättning att du blir antagen”.

– Skulle du ångra dig och vill avbryta studierna har du rätt att komma tillbaka till din arbetsplats med två till fyra veckors varsel beroende på studielängd, säger Sofia Linder.

Alla som har varit anställda sex månader i följd, eller minst 12 månader under en två-årsperiod, har rätt att få ledigt för studier i den utsträckning utbildningen kräver det. 

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida