Student

Prisas för sin kreativa idé

Prisas för sin kreativa idé
Äldrevård har alltid varit Saga Wahlströms grej. Fotograf: Mälardalens högskola, Dani Franjkovic

Sjuksköterskestudenten Saga Wahlström har själv upplevt hur bristande kommunikation försämrar omvårdnaden av de mest sjuka äldre. Nu prisas hon för idén om en app som kan överbrygga språkhinder.

Det är priset som drottning Silvia instiftade på sin 70-årsdag för att uppmuntra positiv förändring i äldrevården – Queen Silvia Nursing Award – som i år går till Saga Wahlström, sjuksköterskestudent vid Mälardalens högskola.

Gillar kulturen

Saga Wahlströms första kontakt med vården var när hon började arbeta inom äldrevården i Enköpings kommun, där hon är uppväxt. Hon insåg efter ett tag att det här var något hon ville fortsätta med.

– Jag gillar äldre och deras kultur. Att de dricker kaffe i små koppar och inte i stora muggar. Att de tycker om att prata, umgås och är trevliga. Och ofta är väldigt mycket mer tacksamma över vården än vad yngre personer är, säger hon.

Men ibland är det svårt att ge den bästa vården och omvårdnaden. Saga Wahlström berättar om en patient hon särskilt minns från en demensavdelning på ett korttidsboende där hon arbetade. Den äldre kvinnan hade inga anhöriga, kunde inte svenska och var dement.

– Det var svårt att kommunicera med henne, bara att få in henne i duschen och göra basal omvårdnad var svårt. Det blir kränkande för integriteten när du tar av någon kläderna och patienten blir blöt. Jag provade google translate och några andra appar som redan finns, men märkte att det inte fungerade. Rösten pratade för snabbt och artikulerade inte. Då tänkte jag att det borde gå att göra något bättre.

Såg behovet

Där väcktes idén som hon nu får pris för. En app som ska gå att använda som ett hjälpmedel för att på ett bra och tydligt sätt kommunicera med äldre och dementa som inte kan svenska eller inte kan prata alls.

Hon har redan blivit kontaktad av företag som kan tänka sig att jobba vidare med hennes idé. Och under våren kommer hon att få ta emot priset från drottning Silvia, 50 000 kronor och en individuellt utformad praktikperiod under hela året.

– Det känns jättekul såklart, lite overkligt. Kul för att idén känns väldigt uppskattad. Sedan ska det bli roligt att träffa drottningen och få den här praktiken som kan ge inspiration till vad jag vill göra i framtiden.

Saga Wahlström

Ålder: 23
Bor: I Västerås
Gör just nu: Läser termin fem på sjuksköterskeprogrammet vid Mälardalens högskola
Gör i framtiden: "Jag tror att jag jobbar med äldre, men vet inte specifikt med vad, om det är demens, kommunalt, landsting. Det får vi se."

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida