student

Rekord för vårdutbildningar när ansökan stängdes

Rekord för vårdutbildningar när ansökan stängdes
Antalet sökande ökar i alla åldrar, men den största procentuella ökningen syns bland dem som är 19 år och yngre. Arkivbild: Mostphotos.

Nu står det klart att universitet och högskolor har fått rekordmånga ansökningar till de utbildningar som startar i höst — och allra populärast är vårdutbildningarna.

När antagningen stängdes vid midnatt natten till i går visade det sig att 407 000 personer anmält sig till höstens högskoleutbildningar. En ökning med 13 procent jämfört med 2019.

Som Vårdfokus berättat tidigare är intresset för vårdutbildningar mycket stort just nu i coronakrisen. Något som gläder inte minst de biomedicinska analytikerna.

Läs också: Intresset för vårdyrken ökar kraftigt

Till sjuksköterskeprogrammen ökar antalet sökande med 34 procent eller runt 5 200 personer jämfört med förra höstterminen. Läkarprogrammen har 26 procent fler sökande och utbildningarna till biomedicinsk analytiker ökar med 22 procent.

– Det är glädjande att fler väljer dessa samhällsviktiga utbildningar och yrken, där det finns en stor efterfrågan på kvalificerad personal. Den som väljer en vårdutbildning har goda utsikter på arbetsmarknaden, säger Karin Röding, generaldirektör för Universitets- och högskolerådet (UHR) i ett pressmeddelande.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida