Röntgenveckan satsade på studenter

Röntgenveckan  satsade på studenter
Från vänster: (övre raden) Irina Tomeszu, Ida Blomkvist, Karin Grén, Anna Lundel, Linda Olsson. Från vänster: (nedre raden) Lea Rebuviano, Päivi Wallius, Chalermkwam Phoensawang, Helena Bäckström, Irina Nord, Sara Larsson. Foto: Kaj Nyman.

För första gången har Vårdförbundet ordnat ett eget studentforum under den pågående röntgenveckan i Uppsala. Att det var populärt bland dem som deltog gick inte att ta miste på.

”Jättekul att träffa andra från andra utildningsorter.” ”Det slår en hur olika utbildningarna är upplagda – och vi ska få samma yrkestitel!” ”Nyttiga föreläsningar.”

Det är några av de kommentarer som virvlar runt i luften när de tio samlats utanför kongresshallen för fotografering.

– Och så känner vi att vi är en egen grupp och inte bara en del av ett större sammanhang, säger en av de tio.

Studenterna har varit på olika föreläsningar och också hållit en egen samling för sig själva på det vandrarhem de bor på.

Hälften av dem kommer från utbildningen på Karolinska institutet i Stockholm, de andra från Luleå, Umeå, Uppsala, Göteborg och Lund. De har hunnit en bit i sin utbildning; går just nu tredje, fjärde eller femte terminen. Några har en bakgrund i vården, men långt ifrån alla.

Och alla prisar den etiska kod, som de just varit med om att se bli antagen på årsmötet med SFR, Svensk förening för röntgensjuksköterskor.

– Många fler ville vara med, men de kunde inte komma ifrån av olika anledningar, berättar Vårdförbundets studerandeombudsman Linda Olsson, som hållit i forumet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida