”Självpeppning är viktigt”

”Självpeppning är viktigt”
Malin Gustafson hade förberettt sig på mer motstånd. Foto: Lars Nyman

Ingångslön. I juni börjar hon arbeta på allvar — med en första lön på 24 000. För sjuksköterskestudenten Malin Gustafson gick löneförhandlingen lättare än hon hade trott.

3 april 2013

Hon har fyra barn att försörja, därför var det en självklarhet för Malin Gus­tafson att vara en del av studentlöneupproret och inte sälja sig för billigt i sommar. Hon började jobbsökandet tidigt, för att hinna tacka nej till låga löneerbjudanden och för att få erfarenhet av intervjuer.

Tidigare arbeten som vårdbiträde och undersköterska har hon fått genom kontakter och genom att ringa till intressanta arbetsplatser. Nu läste hon annonserna på landstingets hemsida och skrev för första gången ett cv och ett personligt brev.

— Jag funderade över vad som har krävts av mig där jag arbetat och praktiserat tidigare. Sedan skrev jag från hjärtat hur jag har utvecklats och vad jag lärt mig, berättar hon.

I stället för att använda klyschor som ”positiv” och ”framåt” försökte Malin Gustafson referera till situationer som visar på hennes positiva egenskaper.

— Jag tog upp att döden skrämde mig för några år sedan och att jag då sökte mig till en palliativ avdelning för att utvecklas. Då hade jag en referens till att jag inte är rädd för nya utmaningar.

Att gå igenom tidigare erfarenheter och skriva ett cv gav henne ett bra underlag inför intervjuerna. Det gjorde att hon kände sig säkrare och kunde utveckla argumenten. I det personliga brevet såg hon till att verkligen utgå ifrån sig själv.

— Det stärker dig när du sitter på en intervju, då behöver du inte komma ihåg något som du hittat på som kanske inte är du.

Att hon gillar dokumentation och gärna vill vara med och utveckla det på en arbetsplats var något som hennes blivande arbetsgivare på Södertälje sjukhus fastnade för.

Det blev ganska snabbt prat om lön, men Malin Gustafson bad chefen som intervjuade henne att först kontakta hennes referenser. Löneförhandlingen skedde sedan via telefon.

Hon hade förberett sig på ännu mer motstånd, men verkade ha lyckats med sina argument. Malin Gustafson sänkte sig fem hundra kronor från sitt löneanspråk, till 24 000, och hade plötsligt tackat ja till ett jobb som hon verkligen ville ha, till en lön som hon känner sig nöjd med.

Har du fler tips till andra som söker jobb i sommar?

— Självpeppning är viktigt. Om du känner och utstrålar ”det här är jag bra på” så blir det du säger trovärdigt. Våga ställa krav och framhäva dig själv.

Om Malin Gustafson

  • Ålder: 31
  • Bor: I Järna.
  • Familj: Man och fyra barn.
  • Gör just nu: Läser sista terminen på sjuksköterskeprogrammet på Karolinska institutet.
  • Gör i sommar: Arbetar på kirurg­avdelning 18 på Södertälje sjukhus.
  • Framtidsplaner: Läsa till barnmorska.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida