uppfinning

Sjuksköterskestudenten Sara prisas för värmetofflor

Sjuksköterskestudenten Sara prisas för värmetofflor
Sara Nyström är vinnare av årets Queen Silvia Nursing Award.

Tofflor som både förebygger fall och värmer äldres frusna fötter vann stipendiet Queen Silvia Nursing Award på 50 000 kronor. Bakom idén står Sara Nyström som studerar till sjuksköterska vid Linköpings universitet.

Stipendiet offentliggjordes dagen före julafton när Drottning Silvia firade sin 75-årsdag.

Sara Nyström som är 23 år går andra terminen på sjuksköterskeutbildningen vid Linköpings universitet. Hennes idé om värmetofflor för äldre kombinerar teknologi och design som både förebygger fall och ökar komforten för äldre med frusna fötter och nedsatt cirkulation. Så här skriver juryn i sin motivering:

”Sara är en person som tycker om att ta sig an utmaningar, och ser vikten av att bygga nätverk. Hon visar ödmjukhet inför åtagandet som blivande sjuksköterska och stipendiat, och utstrålar engagemang för vård av äldre. Hennes idé är baserad på befintlig teknik som är applicerad på ett nytt sätt med direkt fokus på äldres komfort och välbefinnande”

Stipendiet på 50 000 kronor kommer Sara Nyström att få ta emot av Drottning Silvia senare i vår tillsammans med stipendiater från Finland, Polen och Tyskland.

Stipendiet delas årligen ut till en student som bidrar med en idé som kan förbättra vård och omsorg av äldre.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida