Sommar, sol och sjukhuskorridorer

Sommar, sol och sjukhuskorridorer
Strandlivet får vänta för många studenter, som hellre väljer att jobba i sommar. Foto: Mostphotos

Som student får du sällan semester. När Vårdfokus frågar tre studenter om deras sommarplaner är både pengar och arbetslivserfarenhet viktigare än lediga dagar på stranden.

Knappt kommer Linn Zimmern att hinna pusta ut efter sista tentan innan hon ska ta tåget från Karlstad till familjens sommarställe i Lysekil. Men det är inte för att umgås med släkten, bada och fiska krabbor.?

I stället blir det åtta veckor på vårdcentralens laboratorium. Som student på fjärde terminen vid biomedicinska analytikerprogrammet ska hon arbeta med patientnära analyser. Det gjorde hon redan förra sommaren, men då på en vårdcentral i hemstaden Karlstad.?

— Då var jag jättenervös innan, framför allt för att jag skulle sticka patienter. Det fick jag börja med redan första dagen och det gick bra. I år känner jag mig lugnare.?

Nu ser hon fram emot patientkontakten och hoppas på att lära sig mer inom sitt framtida yrke. Det är mycket lättare att förstå sammanhang på plats ute i vården. Lönen lyckades hon förhandla upp till 23 000 kronor i månaden.??

För röntgensjuksköterskestudenten Hanna-Marie Harr blir sommaren troligtvis lite lugnare. Hon har inte fått tag på något jobb ännu.

?Hanna-Marie inser att hon varit för sent ute. Uppslukad av studierna i vintras kom hon sig inte för att söka sommarjobb när det var dags. När hon sedan började leta fanns det inga jobb kvar.?

— Det är okej, som tur är har jag en pojkvän som tjänar pengar och kan hjälpa till. Får jag inget jobb kan jag använda sommaren till att fördjupa mig i kurslitteraturen, det ska flera av mina kurskamrater göra.??

Genom sina tidigare arbeten, bland annat som personlig assistent och massör, känner hon sig inte särskilt stressad över att hon går miste om viktig klinisk erfarenhet.

?Till hösten börjar Hanna-Marie sitt andra år på den treåriga utbildningen.?

— Jag litar på att skolan ger mig det jag behöver, hittills har det varit ett bra upplägg. Dessutom försäkrar lärarna att vi ska hinna få tillräckligt med träning på alla olika moment genom den verksamhetsförlagda utbildningen.

??En som har lite mer bråttom ut i vårdverkligheten är Sarah Widberg. Hon går termin fem på sjuksköterskeprogrammet i Kalmar och ska jobba hela sommaren på en lungmedicinsk avdelning. Utom en vecka, då ska hon till Kroatien. Det gör henne ingenting att inte vara ledig mer.?

— Jag bor i den bästa sommarstaden, med nära till bad och allt, så när jag är ledig kommer jag att kunna hitta på saker.?

Trots att Sarah hade kunnat få hoppa in som vikarierande sjuksköterska enligt ett speciellt undantag från Socialstyrelsen, har det aldrig varit aktuellt.

?— Jag vill inte hamna i någon situation där jag riskerar att inte få ut min legitimation när jag är klar.

??Att det blev en avdelning med svårt sjuka patienter, framför allt kol och cancer, är ett medvetet val. Sarah vill prova på att arbeta med lite mer akutsjukvård. Under året har hon jobbat extra på en palliativ enhet och funderar på vad som passar henne bäst.?

Sommarjobbet blir en viktig post på hennes cv och ett tungt argument när hon sedan ska förhandla för sin första lön som legitimerad sjuksköterska.?

— Som undersköterska kommer jag att få 19 300 kronor i månaden, det är okej. Nu är det framför allt erfarenheten jag behöver. Det är när jag är klar med utbildningen som förhandlingen börjar.

STUDENTERNAS SOMMARJOBBSTIPS:

  • Var inte rädd att fråga.
  • Var noggrann.
  • Våga säga till om något går fel.

Att tänka på

  • Sjuksköterskestudenter som klarat av termin fem med godkända kurser och prov kan anställas som vikarie för legitimerade sjuksköterskor enligt ett undantag enligt Socialstyrelsen. Men se upp för fallgropar som kan göra att du riskerar att inte få ut din legitimation när du är klar med utbildningen. Särskilda begränsningar gäller, som att arbete endast får ske på dagtid och att det alltid måste finnas en legitimerad sjuksköterska tillgänglig som handledare.
  • För studenter som läser till biomedicinsk analytiker och röntgensjuksköterska finns inget liknande undantag.
  • Att arbeta som undersköterska kräver ingen formell utbildning, det är upp till arbetsgivaren att bedöma vem som har rätt kompetens för jobbet.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida