Sophiahemmet drar in vaccin för sjuksköterskestudenter på praktik

Sophiahemmet drar in vaccin för sjuksköterskestudenter på praktik
Nu får sjuksköterskestudenterna bekosta vaccinet själva. Arkivbild: Mostphoto

Sophiahemmets högskola i Stockholm har tidigare erbjudit sina sjuksköterskestudenter gratis vaccinationer inför praktiken. Men sparkrav gör att förmånen dras in.

Från och med den här terminen får sjuksköterskestudenterna på Sophiahemmets högskola inte längre gratis vaccin mot hepatit B och tuberkulos inför den verksamhetsförlagda utbildningen, en förmån som studenterna på skolan haft i många år.

Enligt studierektorn Ann Lundén Fernström beror förändringen på att högskolan måste spara pengar. Inför 2013 hade Sophiahemmets högskola räknat med ett utökat uppdrag från regeringen, det vill säga fler nya studenter och ökade anslag. Därför har lokalerna byggts ut, renoverats och fått ny teknik och fler lärare.

Högskolan fick mycket riktigt ett utökat uppdrag. Men de 34 nya nybörjarplatserna till det treåriga sjuksköterskeprogrammet var betydligt färre än väntat.

Att studenterna i fortsättningen får bekosta sina vaccinationer själva är inte så konstigt, så gör många andra lärosäten i Sverige, enligt Ann Lundén Fernström.

– Vi hade verkligen laddat för att ta emot många fler sjuksköterskestudenter. När vi inte fick medel för det har vi varit tvungna att prioritera och valt att satsa på det som ger hög kvalitet i undervisningen. 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida