Startar sommarrekrytering av sjuksköterskor redan nu

Startar sommarrekrytering av sjuksköterskor redan nu
Korridorerna på Blekingesjukhuset gapade inte tomma under sommaren som gick. Genom att anställa vikarier redan i februari räddades sommarbemanningen. Snart är det dags igen. Arkivbild: Mostphotos.

Blekingesjukhuset har hittat ett sätt att rädda sommarbemanningen. Redan till helgen startar rekryteringen av nyutbildade sjuksköterskor. De anställs i februari och får fortsätta över sommaren. Fast inte till en lön på 24 000 kronor.

14 november 2012

Strategin att tidigt börja rekrytera och anställa nyutbildade sjuksköterskor redan i februari använde sig Blekingesjukhuset av redan under det här året.

Sjuksköterskorna erbjöds anställning i början av februari och fram till mitten av augusti, med en lön på 21 400 kronor i månaden.

– Uppropet startade när vi redan hade börjat anställa och det var bara fyra studenter som krävde 24 000. Tre av dem antog vårt lönebud, säger Hans-Christer Björkblom, avdelningschef för Blekingesjukhusets bemanningsenhet.

Nu är summan något högre,  22 000 kronor. Men fortfarande långt från de 24 000 som studentuppropet kräver.

Värt utgiften

Visst kostar det sjukhuset pengar att anställa sjuksköterskorna redan i februari, säger avdelningschefen. Men det är värt utgiften. För värre än den förlängda lönekostnaden är att vara underbemannade, eller stå där med helt oerfarna sjuksköterskor som måste introduceras mitt i sommarkaoset.

– Dessutom minskar kostnaden genom att fast anställda sjuksköterskor är föräldralediga, studielediga eller borta av andra anledningar. På det här sättet får ordinarie personal dessutom större möjlighet att ta semester när de önskar, säger Hans-Christer Björkblom.

Annonseringen startar nu till helgen. I slutet av november ska representanter från sjukhuset träffa sjuksköterskestudenter som blir färdiga i januari, för att försöka intressera dem för en anställning i februari.

Om de kommer att kräva 24 000 återstår att se. Liksom hur sjukhuset i så fall ställer sig till ett sådant krav.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida