Student smittades av covid under vfu

Student smittades av covid under vfu
Centrasjukhuset i Karlstad. Foto: Region Värmland

En sjuksköterskestudent har insjuknat i covid-19 efter att ha exponerats för coronaviruset under sin praktik. Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket.

Det var i slutet av maj som två studenter från sjuksköterskeprogrammet på Karlstads universitet vårdade en patient med covid-19 på Centralsjukhuset i Karlstad. En av dem fick några dagar senare symtom och testades positivt.

Universitetet hade inför vfu:n bestämt att deras studenter inte skulle vårda covidpatienter.

— I det här fallet handlade det om att patienten kom in akut för en annan åtkomma och vid inskrivandet fanns inga symtom på covid men patienten insjuknade under tiden på sjukhus, så våra studenter blev exponerade i samband med det, säger Helene Hjalmarsson, prefekt på institutionen för hälsovetenskaper vid Karlstads universitet.

Hon vill inte säga något om studentens tillstånd annat än att universitetet har daglig kontakt med personen.

Nadja Ståhl är ordförande för Vårdförbundet Student och har inte hört om några tidigare fall där studenter smittats under sin vfu.

— På många platser vet jag att det har varit så att studenter låtit bli att gå in till patienter som har covid-19. Men det ser olika ut på olika ställen, säger hon.

— Sedan kan man fråga sig om man vill skydda studenterna eller spara på skyddsutrustning i första hand. Smittor är ändå något vi ska jobba med i framtiden, så jag ser inget problem med att ta in studenter till covidpatienter så länge man har rätt skyddsutrustning.

Vad ska man tänka på när man har vfu i coronatider?
— Att ha skyddsutrustning, det är A och O. Har man inte fått rätt utrustning så rekommenderar vi att man inte går in till de patienterna. Det kan vara tufft som student att säga ifrån i vissa lägen, men tänk alltid på säkerheten först och främst.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida