Studenter fortsätter kampen för mer lön åt nya sjuksköterskor

Studenter fortsätter kampen för mer lön åt nya sjuksköterskor
Göteborgsstudenterna Sara Pettersson, Sara Hieskala och Emma Carlsson har inte gett upp kampen för en bättre ingångslön för nyfärdiga sjuksköterskor.

I dag samlas " Inte under 24 000" rörelsen i Göteborg, Stockholm och Kalmar för att manifestera sina krav och visa att det lönar sig att kämpa.

För sjuksköterskestudenten Sara Pettersson i Göteborg är frågan högaktuell. Till sommaren tar hon examen och börjar sitt första jobb. På fritiden är hon engagerad i ” Inte under 24 000″ rörelsen. Sedan tre år är studenternas krav 25 000 kronor i månaden för nyfärdiga sjuksköterskor. Ett krav som gett resultat. Förra året fick hälften av de nyblivna sjuksköterskorna 25 000 kronor eller mer.

– Vi är självklart glada att vi fått igenom våra krav, samtidigt som vi vill visa att vi inte har gett upp, säger hon.

Bra för alla

När Sara Pettersson talar om vikten av att få upp lönerna för nyfärdiga sjuksköterskor möts hon för det mesta av positiva reaktioner. Men det händer att äldre, blivande kolleger muttrar. Det har hon förståelse för.

– Jag tycker också att de med mer erfarenhet ska tjäna mer, men det behöver inte utesluta att ingångslönen höjs. Vi för en kamp för bättre löneutveckling för alla.

Nej till kortsiktiga lösningar

Studenterna menar vidare att det måste bli ett stopp för arbetsgivarens kortsiktiga lösningar på sjuksköterskebristen. Bemanningspersonal och bonus för de som flyttar på och eller avstår från sin semester blir dyrare i längden.

– Det stoppar blödningen, men läker inte såret, skriver representanter för ” Inte under 24 000″ på Svenska Dagbladets debattsida i dag.

Rörelsen säger även nej till deltidsanställningar, kort introduktion och dålig löneutveckling.

I eftermiddag är Sara Pettersson en av de över 300 föranmälda personer som går i ett demonstrationståg som ska gå mellan Kungsportsplatsen och Olof Palmes plats i Göteborg kl 17.00. Samlingen börjar klockan 16.30 med flera talare, bland andra Marita Tenggren från Vårdförbundet och sjuksköterskestudenten Sara Heiskala.

– Jag ser fram emot god stämning och bra uppslutning, säger Sara Petterson

Här samlas Inte utan 24 000 idag

  • Stockholm: Mariatorget kl 17.00
  • Göteborg: Kungsportsplatsen kl 16.30
  • Kalmar: Samling utanför Storken på högskolan kl 16.00
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida