Studenter. Krävde högre ingångslöner

Sjuksköterskestudenterna i Stockholm fortsätter sin löneprotest.

3 januari 2012

I mitten av december hölls en manifestation på Södermalmstorg där ett par hundra blivande sjuksköterskor skanderade: ”Våga vägra under 24 000”. ?

En av dem som talade var Jon Gunnarsson Ruthman. Han har nyligen sagt upp sig från Karolinska universitetssjukhuset. Ett sjukhus vars verksamhetschef i ett veckobrev uttryckt följande: ”Den som ägnar sig åt vårdyrken i första hand för att tjäna pengar har valt fel bransch och kan med fördel arbeta på ställen där det är pengar som räknas mest”.?

Jon hade arbetat som sjuksköterska i ett och ett halvt år på akuten på Karolinska universitetssjukhuset när han fick nog. Hans ingångslön var 20 500. Vid den senaste lönerevisionen blev han erbjuden 21 500. Då sa han upp sig. Eftersom han blev så upprörd erbjöd cheferna en tusenlapp till, men han var ändå inte nöjd.??

— Det här synliggör en större generell syn på vårt yrke. Jag uppmanar er: Ta inte skit. Ställ krav. Och hugg inte varandra i ryggen. Ta inte jobb för en lön under 24 000, sa Jon och fick ett rungande bifall till svar i den mörka decemberkvällen där studenterna hade slutit upp med facklor och plakat.?

Även erfarna kolleger gav sitt stöd. ”Låga ingångslöner är ett sätt att hålla nere alla lönerna i vården”, sa en. Även en av studenternas före detta lärare var där och stödde: ”Alla erkännanden om vilket viktigt jobb sjuksköterskor gör har inte något värde om det inte visar sig i lönekuveret”.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida