Innovation

Studenter lär sig tänka nytt

Studenter lär sig tänka nytt
Studenterna blir snabbt gamla och stela i äldredräkten. Foto: Högskolan Kristianstad

Sjuksköterskor är extra viktiga för sjukvårdens framtida uppfinningar, anser Högskolan i Kristianstad som utmanar sjuksköterskestudenter att tänka i nya banor — med hjälp av en äldredräkt.

24 oktober 2017

”Så har vi alltid gjort” behöver inte vara bästa sättet och som ny i yrket kan ögonen vara extra inställda på att se förbättringsmöjligheter.

– Allt behöver inte vara avancerade saker som nanorör och hjärtscannrar. Mycket förbättringsarbete kan ske i vardagsvården runt patienterna, säger Johan Müllern-Aspegren, innovationsrådgivare vid Högskolan Kristianstad.

Därför tycker han att just sjuksköterskor är extra viktiga för sjukvårdens framtida uppfinningar, eftersom yrkesgruppen ofta arbetar nära patienterna och kan uppmärksamma behov och problem.

Tänka som uppfinnare

För att uppmuntra sina sjuksköterskestudenter att tänka som uppfinnare ordnar Högskolan i Kristianstad innovationsdagar. Under två dagar ger föreläsningar och workshops verktyg för att tänka innovativt och metoder för att ta hand om nya idéer.

Att utsätta sig för något annorlunda och sätta sig in i andra människors situation kan vara ett sätt att själv börja tänka i nya banor. Under innovationsdagarna får studenterna därför prova en äldredräkt. 

Filip Jönsson. Foto: Privat

Filip Jönsson, som läser tredje terminen på sjuksköterskeprogrammet, passade på att testa dräkten.

– Jag har inte gjort något liknande tidigare, den saken är klar, säger han och skrattar.

Med tyngder, otympliga skor, ett fastlåst knä, skidglasögon och hörlurar fick han gå med rullator över en kant, dricka ett glas vatten och gå med käpp uppför en trappa.

– För mig var glasögonen och öronkåporna mest påfrestande, det fick min balans att svikta. Det är nyttigt att få en inblick i hur det kan vara när kroppen inte fungerar, det ger större förståelse, säger han.

Se behov och lösa dem

Precis som många andra har han valt att studera till sjuksköterska för att han vill jobba med människor och göra något bra för andra. Men i den stressiga hälso- och sjukvården är han rädd att många missar att uppmärksamma möjliga lösningar som skulle kunna förbättra patienternas vardag.

– Det här har gett mig mycket tankar. Det jag gillar är att det kommer upp saker som jag inte själv tänkt på tidigare, som kommer att hjälpa mig i mitt framtida arbete med patienter.

Vården står inför rejäla utmaningar och Johan Müllern-Aspegren tror att behovet av nya idéer är stort.

– Och jag tror också att sjuksköterskor är lämpliga förändringsagenter, säger han.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida