Prioriteringar

Studenter ställs inför vårdens svåra val

Studenter ställs inför vårdens svåra val
Vid Linköpings universitet får studenterna vid vårdutbildningarna tidigt diskutera prioriteringar i vården. Arkivbild: Mostphotos

Vid Linköpings universitet startar alla nya vårdutbildningar med en gemensam prioriteringskurs.

Vem ska snabbast få tid på vårdcentralen? Vilka patienter ska få ta del av de dyraste och modernaste behandlingarna? Vad får vården kosta i relation till nyttan??

Det är några av de svåra frågor som vårdpersonal måste fatta beslut om. Studenter vid vårdutbildningar förväntas dock sällan kunna ställning för det ena eller det andra under utbildningens gång.

Börja i tid

Barbro Krevers, docent och projektledare vid Prioriteringscentrum i Linköping, menar ändå att det är viktigt att tidigt börja fundera över vilken effekt given vård har och vilka resurser det kostar.?

— Vi vill skapa ett slags raster i huvudet på studenterna. Vården har begränsade resurser och det här är frågor som alla professioner inom den måste förhålla sig till, säger hon. ?

Studenter som läser till arbetstera­peut, biomedicinsk analytiker, fysio­terapeut, logoped, sjuksköterska och läkare arbetar utifrån verklighetsbaserade fall. De har fått vrida och vända på prioriteringsbegreppet. I tvärprofessionella grupper om åtta studenter formulerar de egna frågor och ta reda på så mycket fakta som möjligt, så kallad problembaserad inlärning.

Återkommande inslag

Tanken är att studenterna tidigt ska få redskap att hantera svåra val i vården. De får lära sig och tillämpa de etiska principer som gäller för prioritering och resursfördelning i svensk hälso- och sjukvård, allt enligt riksdagens riktlinjer. Kunskaper som hjälper studenterna att navigera i prioriteringsdiskussionen.?

Efter den första kursen i termin ett återkommer prioriteringskunskap vid slutet av respektive utbildning.

Vårdfokus nya webb

  • Hitta till förstasidan: vardfokus.se
  • Sidan är anpassad för mobil och surfplatta.
  • Tips: Gör Vårdfokus till en egen ikon i din mobil eller platta. Tryck på delningsknappen längst ner i webbläsaren och välj "lägg till på hemskärmen".
  • Upptäck våra sidor med artiklar enbart för dig som är sjuksköterska, barnmorska, biomedicinsk analytiker, röntgensjuksköterska, student, chef. Du hittar dem högst upp på förstasidan eller i menyn.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida