löneupproret

Studenter tågar för bättre löner

Studenter tågar för bättre löner
Sedan 2011 har sjuksköterskestudenterna kämpat för högre ingångslöner. På söndag tågar de genom Göteborg. Arkivbild: Anton Andersson

På söndag samlas sjuksköterskestudenter i Göteborg för en manifestation. Kravet är minst 25 000 i första lön.

Det var 2011 som studentupproret ”Inte under 24 000” startade. Då låg ingångslönerna för nyexaminerade sjuksköterskor på 20 – 22 000 kronor i landstingen.

I dag visar Vårdfokus lönekartläggning bland nyexaminerade att första lönen för en sjuksköterska ligger kring 25 000 – men så har det också gått fem år sedan upproret startade.

Ändå är det långt ifrån alla som får 25 000 när de börjar sitt första jobb efter utbildningen och löneupproret lever vidare – i synnerhet i Göteborg där sjuksköterskestudenterna nu på söndag håller en manifestation för att fira den framgångsrika kampen och samtidigt visa att de fortsätter arbeta för högre löner.

– Svensk sjukvård dras med stora ekonomiska problem och personalkostnaderna är självklart en stor del av detta. Men felet är inte att vi sjuksköterskor plötsligt kräver orimligt hög lön, utan att denna yrkesgrupp varit underbetald alltför länge. Vi ställer inte längre upp på att subventionera den svenska sjukvården med billig arbetskraft. God vård kostar, säger Anna Tiselius, sjuksköterskestudent och talesperson för löneupproret i Göteborg.

Hon är en av talarna på mötet tillsammans med Torun Carrfors, sjuksköterska och skribent, Joffen Kleiven, sjuksköterskestudent och vice ordförande för Vårdförbundet Student samt Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Samling sker vid Gustaf Adolfs torg 16.30 och sedan tågar man upp till Götaplatsen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida