Valet 2018

Studenter gav politiker kunskap

Studenter gav politiker kunskap
Framtidens politiker mötte framtidens vårdanställda. Foto: Jenny Kallin

När Vårdförbundet Student bjöd in till ?debatt fick politikerna med sig flera aha-upplevelser.

30 april 2018

I år är det val till riksdagen och vården har seglat upp som valets viktigaste fråga. Vårdförbundet Student passade därför på att bjuda in representanter från flera politiska student- och ungdomsorganisationer under en inspirationshelg i Stockholm för studerandemedlemmar.?

Åhörarna — som följde debatten på plats eller via en webbsändning — hade möjlighet att skicka in frågor via sms. Frågorna dundrade in och det blev en debatt om allt från löner till studentbostäder. ??

Diskussionen visade på ideologiska skillnader men också en hel del samsyn. Bland annat höll alla politikerna med om att krisen i vården är högst verklig och inte bara någon uppblåst nyhet.?

Framför allt fick de unga politikerna med sig ny kunskap från gänget blivande sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker.? Debatten avslutades med en lång diskussion om rätten till vidareutbildning. För samtliga representanter från de politiska partierna var det något helt nytt att biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor inte har någon egen specialistutbildning.??

— Det behövs ett politiskt initiativ till detta. Hittills har biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor varit bortglömda, kommenterade Sophia Godau, blivande biomedicinsk analytiker och vice ordförande i Vårdförbundet Student.

?Responsen från ungdoms- och studentpolitikerna blev: ”Oj, vad dumt! Vi lovar att ta med och sprida vidare detta i våra partier.” ?

De student- och ungdomspolitiker som deltog i debatten kom från Socialdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna och Feministiskt initiativ.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida