Studenterna fortsätter kräva högre ingångslöner

Efter avgångsstudenternas upprop för högre ingångslöner planerar de nu att bilda en rikstäckande studentförening med samma syfte.

? Problemet var att när vi gick ut med uppropet så hade många studenter i avgångsklasserna redan hunnit tacka ja till jobb som låg under vad vi krävde.

Det säger Linda Söderqvist som går sista terminen på Röda Korsets högskola. Hon var en av initiativtagarna till kravet på minst 20 000 kronor i ingångslön som de fyra sjuksköterskeutbildningarnas avgångsklasser i Stockholm gick ut med i slutet av februari i år.

? Nu håller vi på att arbeta för att nästa termins avgångsklasser ska vara bättre förberedda. Vi försöker därför att starta ett nationellt nätverk. Men den långsiktiga planen är att bilda en nationell organisation eller förening, med styrelse och allt. Vi tänker bland annat söka stöd hos SSF, Svensk sjuksköterskeförening, och Vårdförbundet.

Själv lyckats hyfsat bra

För egen del tycker hon däremot att det har gått ganska bra. På två av Stockholms akutsjukhus har hon blivit erbjuden en ingångslön på 20 100, när hon den 4 juni tar sin examen och ska ta sitt första jobb som legitimerad sjuksköterska. Hon har tackat ja till en av tjänsterna, vid thoraxkliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

? Men många i min klass har fått ännu bättre erbjudanden, mellan 21 500 och 22 000 kronor i månaden, bland annat inom landstingsgeriatriken.

Inte under 22 000

I början av mars samlades sjuksköterske-, röntgensjuksköterske- och biomedicinska analytikerstudenter utanför riksdagshuset i Stockholm för att kräva en ingångslön på minst 23 000 kronor i månaden. Maria Hultén, som går sista terminen vid sjuksköterskeprogrammet i Skövde, var en av dem.

Hon förklarade då att hon inte skulle ta något jobb under 22 000 kronor. Annars skulle hon söka sig Norge eller Danmark. Hon har fått erbjudande om arbete på Falköpings lasarett, med en ingångslön på 19 000 kronor.

? Jag har inte skrivit på något avtal utan håller fortfarande på och löneförhandlar, säger hon samtidigt som hon inte håller det för troligt att arbetsgivaren kommer att gå med på ytterligare 3 000 kronor.

? Men får jag inte det kommer jag att tacka nej och kolla vidare. I första hand vill jag ha ett jobb i Sverige. Men får jag inte de pengar jag har begärt kommer jag att söka mig utomlands till hösten, säger hon.

Planerar för kommande avgångsklasser

Hon förklarar att studenterna i Skövde resonerar precis som i Stockholm vad gäller framtiden. De har bildat en grupp som ska se till att kommande avgångsklasser står enade den dagen de ska ut och söka jobb.

Biomedicinska analytikerstudenterna i Stockholm har även de krävt en minimilön på minst 23 000 kronor.

? När vi överlämnade 150 namnunderskrifter till labbdivisionen på Karolinska universitetssjukhuset blev de väldigt oroade. Men sen har det inte hänt så mycket, säger Tanja Mattsson, en av initiativtagarna till namninsamlingen.

Till skillnad från sjuksköterskestudenterna i Stockholm lyckades biomedicinska analytikerna dock inte ena sig om att tacka nej till tjänster under en viss lönenivå

Själv har Tanja Mattson blivit erbjuden en ingångslön på 19 000 kronor för en tjänst på TBC-laboratoriet vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

? Men jag har vägrat skriva på några papper. Det gör jag först när Vårdförbundet har lyckats få till ett nytt avtal, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida