Studenternas löneuppror i Västmanland går på sparlåga

Runt om i landet trappar sjuksköterskestudenterna nu upp sina lönekrav från 24 000 kronor i ingångslön till 25 000 kronor. Men inte i Västerås. Där är engagemanget för löneupproret rekordlågt.

Linda Engberg var tidigare pressansvarig för sjuksköterskestudenternas löneuppror i Västerås och tycker att det är tråkigt att studenterna inte vill engagera sig. Skälet tror hon är att många av dem som pluggar i Västerås inte planerar att stanna kvar och börja jobba i Västmanland. Därför tycker de inte att de behöver engagera sig i länet.

– Många vill till Stockholm och där finns redan riktlinjer för arbetet och ett stort engagemang. Studenterna här tror att de kan flyta med på det som redan är i gång där, säger hon till Vårdfokus.

Linda Engberg har under hösten försökt att blåsa nytt liv i det västmanländska upproret, men hon inser att hon varken kan tvinga fram ett engagemang eller driva upproret själv.

– Jag tar examen i vår och många av oss har redan fått jobb. Så nu behöver andra ta över. Jag ställer gärna upp och stöttar om någon vill ta vid, men som färdigutbildad når jag inte studenterna på samma sätt längre, säger hon.

För de två arbeten hon har blivit erbjuden hittills ligger lönen strax under 22 000 kronor.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida