Studentproblem blev valfråga
Australien. Trots hotande sjuksköterskebrist är det inte självklart att nyutexaminerade får jobb. En frustrerad 21-åring lyckades göra problemet till en valfråga.
Solen går upp över den australiska staden Perth. När Jessica Tully vaknar av larmet på mobilen är hennes första tanke: Vad har jag dragit i gång? Hon tar en dusch för att vakna och plockar fram de nyttigaste frukostflingorna hon kan hitta i köksskåpet. Nu behöver hon energi.
Under de senaste månaderna har hon gjort en upptäckt som fram till den här dagen varit okänd för de flesta, förutom alla australiska sjuksköterskestudenter som liksom hon själv är på väg att ta examen. Trots att Australien står inför en växande sjuksköterskebrist är tusentals färdigutbildade sjuksköterskor på väg att gå rakt ut i arbetslöshet.?
Jessica Tully sätter sitt headset i örat och behåller det där. Ett av morgonens många telefonsamtal kommer från en känd politiker i Perth, oppositionens talesperson i hälsofrågor. Han berättar att han kommer för att stötta henne och frågar om hon är nervös.
??I Australien är det vanligt att nyutbildade sjuksköterskor inleder sin karriär med ett traineeprogram, oftast på sjukhus. Det är inget krav, men de nyutexaminerade själva vill ha erfarenheten och arbetsgivare anställer helst ingen direkt från universitetet.
?Men på senare år har den offentliga vården i Australien tvingats till stora nedskärningar. Personalbudgetar har stramats åt och traineeprogram dragits in. Efterfrågan på erfaren personal har gjort att sjukhusen fortsatt anställa erfarna sjuksköterskor från andra länder, i stället för att satsa på landets egna nyutbildade.??
När Jessica Tully började söka traineetjänster under sin sista termin fick hon nej överallt. När hon försökte med vanliga tjänster blev svaret likadant. Många av hennes klasskamrater upplevde samma sak. Nyss gick de en utbildning på väg mot ett framtidsyrke. Nu var de plötsligt inte eftertraktade alls. ?
För att uppmärksamma sin och klasskamraternas desperata jakt på jobb bestämde sig Jessica Tully för att starta en facebookgrupp. Hon döpte sin kampanj till Give grad nurses a chance, ge nyutexaminerade sjuksköterskor en chans. Fyra timmar senare hade gruppen 500 medlemmar. Efter en vecka hade mer än 2 000 personer anslutit sig. När Jessica Tully skrollade ner på sidan såg hon bilder och kommentarer från fler och fler supportrar. Det här var inget hon hade förväntat sig, men hon förstod att hon hade uppmärksammat något stort. ??
En lånad vit van full med vänner, demonstrationsplakat och nervös förväntan kör mot radiohuset i centrala Perth. Efter en intervju i en nationell public servicekanal fortsätter Jessica Tully mot dagens mål; parlamentsbyggnaden. Här har hon, spontant, till sin egen förvåning och med mindre än en veckas förberedelse, organiserat ett protestmöte. Snart blåser ett 80-tal deltagare i gälla partytutor och skriker ”give grad nurses a chance”.??
På kvällen tittar Jessica Tully och vännerna på tv-nyheterna tillsammans. På kampanjens facebook-sida växer listan med länkar till artiklar och nyhetsinslag. ?
— När jag träffar nya människor och berättar att jag är nyutexaminerad sjuksköterska frågar många om jag har hört om kampanjen Give grad nurses a chance som en ung kvinna startat. Då börjar jag alltid skratta och svarar ”ja, det har jag, det var jag”, säger hon.?
Att hennes spontana kampanj fick så mycket uppmärksamhet tror hon beror på att den australiska allmänheten var övertygad om att nyutbildade sjuksköterskor behövdes och fick jobb. Nyheten om att det inte alls var så gjorde människor förvånade och bestörta. Att det var valår i Australien bidrog också till hettan i debatten, tror hon.??
Det är nu mer än ett och ett halvt år sedan Jessica Tully startade facebook-kampanjen Give grad nurses a chance — och den pågår fortfarande. För trots att hon lyckades få upp allmänhetens ögon för ett stort samhällsproblem är bristen på traineeplatser inte löst. Jessica Tully fick till slut en sjukskötersketjänst, men tusentals nyutexaminerade sjuksköterskor i Australien kämpar fortfarande för att hitta ett första jobb. ?
Checklista: Driva kampanj
- Välj ett ämne som känns viktigt för människor, som förlossningsvården (Barnmorskeupproret) eller att sjuksköterskor ska vara rätt värderade och få en bra lön vid nyanställning (Inte under 24 000).
- Nätverka med andra genom exempelvis sociala medier.
- Skapa ett tydligt huvudbudskap som alla förstår och kan ta till sig. Ta gärna hjälp av expertkompetensen som finns på Vårdförbundet.
- Skapa opinion. Få med dig allmänheten genom att synas och höras i press, radio, tv och sociala medier. Bjud in journalister och berätta om din viktiga fråga på ett sätt som engagerar och berör.
Tipsen kommer från Vårdförbundets presschef Cecilia Sandahl