Tanja vill se till att studenterna påverkar

Efter ett halvår på Karolinska sjukhusets tuberkuloslabb gör Tanja Wijkmark nu entré på Vårdförbundets nationella kansli som studerandeombudsman. Färdig biomedicinsk analytiker blev hon i maj förra året.

Redan i samband med att hon började sina studier skrev Tanja in sig i Vårdförbundet. Och hon har fortsatt att försöka påverka villkoren för sig och sina studentkamrater under de tre åren på Karolinska institutet.

– I stället för att bara tycka att saker är fel vill jag ta itu med dem. Inget är omöjligt – jag ser gruppens möjlighet att påverka. Och ju fler vi är, desto starkare! säger hon.

Vägen till yrket var inte spikrak. Redan under gymnasietiden började Tanja jobba i kassan på Konsum, och där stannade hon kvar. Det var först när hon närmade sig de 25 som suget efter studier vaknade.

– Jag tyckte att det var kul med laborationerna på Komvux. Det var nog det som ledde mig in på att bli biomedicinsk analytiker. Och att det fanns gott om jobb.

Det fackliga intresset väcktes på allvar när hon deltog i Vårdförbundets studentforum under andra terminen.

– Jag insåg betydelsen av att vara med i ett fackförbund för att komma åt det som är fel, säger hon. Och det finns mycket att göra för att vi biomedicinska analytiker ska värderas rätt för det vi gör.

Det handlar förstås om lönen men också om statusen. Visst ökade uppmärksamheten under konflikten i våras, men de biomedicinska analytikerna har snabbt fallit i glömska igen.

Tanja Wijkmark är rädd för att jobben, när de blir färre, ska gå de biomedicinska analytikernas näsa förbi.

– Tror du att det skulle stå »läkare eller liknande« i annonsen om det gällde ett läkarjobb? frågar hon retoriskt.

Som aktiv inom Vårdförbundet under studietiden har hon också fått delta i två internationella kongresser, en på europeisk nivå i Portugal 2007 och så på ifbls världskongress i Indien i fjol.

– Skriv det: som aktiv i Vårdförbundets studentforum kan du få chansen att vara med på de här intressanta arrangemangen, säger Tanja.

Den som tycker sig känna igen Tanja Wijkmark under efternamnet Mattsson gör alldeles rätt. Men när hon gifte sig bytte hon till Wijkmark.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida