Tre vanliga frågor…

Tre vanliga frågor…

…från studenter till rådgivarna ?på Vårdförbundet Direkt.

 1. Jag har examen men ingen ?legitimation, vad får jag göra på jobbet?
  ?Innan du har legitimationen får du inte utge dig för att vara sjuksköterska. Det är till och med olagligt. Du kan heller inte skriva på ett avtal där du anställs som sjuksköterska eller självständigt utföra sjuksköterskeuppgifter. ?

  Däremot får du gå bredvid och utföra sjuksköterskeuppgifter under uppsikt av en kollega. Använd därför den här tiden till att få en ordentlig introduktion på arbetsplatsen. Gå noga igenom med din arbetsgivare vad du får och inte får göra. Enligt Socialstyrelsen tar det tre veckor att få sin legitimation.??

 2. Vad ligger ingångslönen på ?där jag ska jobba?
  ?Det är individuell lönesättning och ett stort spann. Du kan bilda dig en uppfattning genom att titta på statistiken i lönesnurran på Vårdförbundets webbplats (med uppgifter från 2014) och vad Vårdfokus skriver i ämnet. Hör dig för bland andra nyutexaminerade. Du har alltid rätt att förhandla, även då landstingen säger att de har riktlinjer för ingångslönen. ?

  Vad vill du ha i lön? Sätt ett eget mål och fokusera på vad du själv är värd. Alla dina livserfarenheter kan vändas till en fördel, särskilt när du jobbar med människor. Lyft fram erfarenhet från vården men också annan yrkeserfarenhet. Har du jobbat i kassan på Ica har du stor vana vid människor. Som förälder är du van vid barn. Ibland kan det löna sig att ha is i magen och tacka ja till jobb närmare sommaren.??

 3. Vilken introduktion?har jag rätt till?
  ?Se till att du får minst tre veckor. Det viktiga är att just du hinner komma in i ditt arbete och känna dig trygg. Räcker inte den introduktion du fått, då ska du be chefen om ytterligare tid. Det finns inget lagstadgat regelverk kring detta, men självklart måste du kunna utföra ditt arbete och det tar tid för alla som är nya att komma in i jobbet. Det första året ska du inte behöva arbeta på natten. Se till att få erfaren personal omkring dig, så att du inte drabbas av ensamarbete.

Kontakt

Vårdförbundet Direkt når du på:
0771-420 420

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida