Unga kräver smartphone på jobbet

Unga kräver smartphone på jobbet
Ely Taylor från Sydney är en av många unga sjuksköterskor som tror att vården och arbetsmiljön blir bättre med ny teknik. Foto: Jenny Kallin

Fakta. Unga sjuksköterskor har tröttnat på att information är så lättillgänglig överallt utom på jobbet. Nu kräver de bättre it-lösningar, som går att ha i fickan.

På nyutbildade sjuksköterskan Ely Taylors arbetsplats på Royal Prince Alfred hospital i Sidney är det inte tillåtet att använda sina privata smarta telefoner på jobbet. Men många gör det ändå.

Dataprogrammen som finns tillgängliga på sjukhuset är krångliga och kräver flera inloggningar. Ofta är datorerna upptagna. Ely Taylor har själv googlat sig fram till kunskap och sett kolleger söka information på nätet om hur de ska blanda läkemedel.?Risken med dåliga it-lösningar är just detta, säger hon. När frustrationen blir för stor och tiden för knapp händer det att vårdpersonal tar till nödlösningar.

— Det är orealistiskt att säga åt oss sjuksköterskor att vi inte får använda våra smartphones. När datorerna är upptagna tvingas vi göra det ändå. Och folk kommer att fortsätta använda första sidan på google om vi inte får program som ger oss den information vi behöver.

Hon fick medhåll från studenter och nyutbildade sjuksköterskor från hela världen som deltog på ett möte för framtidens sjuksköterskor på ICN:s internationella sjuksköterskekongress i Melbourne i Australien. Alla känner igen problematiken.

Många appar för sjuksköterskor som finns tillgängliga i dag är tillverkade av läkemedelsindustrin och privata organisationer. Det Ely Taylor och de andra yngre sjuksköterskorna efterfrågar är mer säker och kontrollerad information som de vågar litar på.

— Jag vill kunna sitta tillsammans med min patient, vid sängkanten, och enkelt bläddra i en databas där det finns diagnoser, sjukdomsprocesser och läkemedelsinformation. Det är dags för vården att komma ikapp verkligheten och börja använda sig av smarta telefoner, men på ett säkert sätt, säger hon.

Om Ely Taylor

 • Ålder: 25
 • Bor: I Sydney, Australien
 • Gör: Jobbar, tränar yoga, träffar vänner
 • Framtidsplaner: Sjuksköterskejobb utomlands och inom utbildning
 • Tre favoritappar:
  - iStethPro, träna på att lyssna i stetoskop
  - Medscape, läkemedel och symptom
  - Porth's Essentials of Pathophysiology, sjukdomar


VAD ÄR ICN?

Den internationella organisationen för sjuksköterskor, som i år arrangerade
sin stora världskongress i Melbourne i Australien. Dit kom nästan 4 000 sjuksköterskor från 120 länder och deltog i seminarier om yrkes- och hälsofrågor. ICN har också ett nätverk för studenter och nyutbildade.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida