Mälardalens högskola

Välfärdsteknik på schemat vid studentutbyte

Välfärdsteknik på schemat vid studentutbyte
Studenten Li Qingyu, Finland, lotsas längs hinderbana av Kristina Puzirevska, Lettland. Enda hjälpen är det egna språket. Erik Hemming, Ålands högskola tittar på.

Med en nattkamera kan man se om Greta, 87, hittar tillbaka till sin säng — men är det etisk vård? Sådant diskuterar ett gäng internationella sjuksköterskestudenter i Västerås denna vecka.

Det är Mälardalens högskola, MDH, som har besök av ett 30-tal sjuksköterskestudenter och lärare från lärosäten i Norden och Baltikum.

Under en vecka deltar studenterna i en intensivkurs om hälso- och välfärdsteknik inom äldrevård och -omsorg.

– Vi vrider och vänder på teknikutmaningen och diskuterar etiska frågor utifrån teknikanvändning, säger Åke Lennander, lärare på MDH.

Digital äldreomsorg

Kursen syftar till att bredda förståelsen för utveckling och användning av ny teknik inom äldrevården och till att bidra med kulturellt utbyte länderna emellan.

.

– Västerås är bland de ledande i Sverige vad gäller digitala hjälpmedel inom äldreomsorgen och vid MDH bedrivs forskning för ett hållbart samhälle där vården och äldreomsorgen är tryggare, säger han.

Bland annat har den omtalade katten Justocat, som utvecklats av forskare från högskolan, förevisats. Katten togs fram för att höja livskvaliteten för personer med långt framskriden demens. 

Vad är god vård?

Pia Qvarfordt studerar till sjuksköterska på fjärde terminen vid Högskolan Åland och är en av besökarna.

– Det är jättebra att få i sig lite av andra länders rutiner och idéer. Kursen har fått mig att fundera mycket på vad som är god vård egentligen. I länder som våra där man har det bra ställt kan man lägga mycket pengar på teknik men får kanske lite tid över till patienten, i länder där man är fattigare lägger man kanske ner mer tid på patienten.

I kursen ingår också besök på äldreboenden, paneldiskussioner om för och emot teknikanvändning i vården och svenska natur- och kulturupplevelser. Kursen ingår i Nordiska ministerrådets Nordplusprogram.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida