Vården nytt fokus för Linn

Vården nytt fokus för Linn

Över en natt bestämde sig Linn Fantenberg för att lämna den osäkra tillvaron som pressfotograf för att bli sjuksköterska. Ett val hon inte har ångrat.

Efter en intensiv dag på Piteåtidningen och efterföljande timmar i stallet stupar Linn Fantenberg i säng. Då kommer tankarna. Äta, jobba, sova och en ständig oro för ekonomin med tillfälliga vikariat. Ska det vara så?

?I nattlampans sken gör Linn en mental lista på vad hon gillar. Jobba med människor. Check. Människokroppen och dess funktion. Check. Linda snygga bandage på hästens bensår. Check. Fast inkomst. Check.

?När hon vaknar på morgonen har hon bestämt sig. Sjuksköterska får det bli. ?

— Kanske var det inte mitt dröm­yrke, men det var inte fotograf heller. Där halkade jag in på ett bananskal. Jag tänkte att sjuksköterska kanske kan bli det och gjorde alltså ett strategiskt val.?

Linn växte upp i en tidningsfamilj och började själv fotografera som femtonåring. Hon lärde sig hantverket på egen hand och arbetade sedan fyra år på olika lokaltidningar i Norrbotten.

Det närmaste Linn hade kommit vården var som patient i samband med en anafylaktisk chock. Hon är evigt tacksam att det fanns personal som tog hand om henne då, annars hade hon nog inte varit i livet i dag. Och så tänkte hon på mormor förstås, som alltid pratat så gott om sitt arbete som sjuksköterska.

?Även om det är två helt olika jobb har hon ofta nytta av sin erfarenhet som fotograf. Genom att sitta med vid otaliga intervjuer har hon blivit bra på att lyssna och fånga upp vad som intresserar den person hon har framför sig. Det är inte alltid man vill prata om sin sjukdom, utan kanske hellre om sin passion för fiske. ?

Det höga tempot på en nyhetstidning har lärt henne att ta dagen som den kommer.?

— En äldre kollega sa till mig att aldrig tänka ut vilka bilder jag ska ta innan jag åker på ett jobb, för det kommer ändå att skita sig. Förutsättningarna ändras och det blir aldrig som man tänkt ändå. Det har jag stor användning av i vården också. ?

När det är stressigt på praktiken sitter Linn ofta lugn i båten och ser vad som händer.?

— Jag oroar mig sällan i förväg och yrar inte runt, utan blir snarare mer strukturerad om det är mycket att göra.

??Numera tar Linn bara bilder med mobilen som alla andra. Men när hon läser tidningen skannar hon alltid av alla bilderna först och läser texterna sedan. Och kanske köper hon en ny systemkamera en dag, då blir det garanterat roligt igen. ?

Linn listar:

                                             Fotograf                Sjuksköterska
Fast tjänst                                                                      X
Rimlig lön                                X
Teamarbete                                                                   X
Kreativitet                                X
Karriärmöjlighet                                                          X
Frihet                                        X
Arbetsglädje                            X                                   X
Lunchpaus                                                                     X

Om Linn Fantenberg

  • Ålder: 24
  • Bor: bostadsrätt i Umeå
  • Gör: pluggar till sjuksköterska
  • Planerar: att köpa en ny häst så fort hon är klar med utbildningen

 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida