”Vi borde få prova på nattarbete på vfu:n”

”Vi borde få prova på nattarbete på vfu:n”
Johanna Axelsson är inställd på att arbeta skift, men tycker det behövs mer information om det i sjuksköterskeutbildningen. Foto: Susanne Lundbäck

Johanna Axelsson är precis klar med sin sjuksköterskeutbildning. Hon tänker sig en framtid där hon kommer att arbeta treskift, men hade önskat mer kunskap om skiftarbete och schemaläggning i utbildningen.

21 januari 2020

I Vårdfokus artikelserie om skiftarbete besökte vi strokevården på Universitetssjukhuset i Linköping (läs mer på vardfokus.se/samlingssidor/skiftarbete). Här har Johanna Axelsson arbetat som timanställd undersköterska/sjuksköterskeassistent under sin utbildningstid. Hon har inte satts på några nattpass men roterat mellan dag- och kvällspass.

— Jag tycker det har gått ganska bra, jag har inte så svårt att ställa om och somna. Och jag tycker det ska bli spännande att få jobba natt så småningom, säger hon.

När du valde yrke, tänkte du då på att du förmodligen kommer att arbeta skift?
— Jag har i alla fall inte tänkt på att det skulle vara ett problem. Jag ser framför mig att jag kommer att arbeta inom treskiftvården och föredrar nog det för att kunna att ha lediga dagar i veckan.

Johanna Axelsson tycker ändå att utbildningen borde ge kunskap om skiftarbete och schemaläggning och är förvånad över att det inte alls ingår i dag.

— Jag tycker också att det skulle vara möjligt att få prova på att arbeta natt under vfu:n om man vill, så att man vet vad det innebär.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida