56 måste sluta när Örnsköldsvik skär ner

Nu är det färdigförhandlat om konsekvenserna av det sparbeting på 60 miljoner kronor som satts upp för Örnsköldsviks sjukhus i Västernorrland. För Vårdförbundet handlar det om att 56 helårstjänster försvinner.

60 miljoner kronor. Det ska Örnsköldsviks sjukhus spara under 2009. Nu är förhandlingarna slutförda om konsekvenserna av neddragningarna.

För Vårdförbundets del handlar det om 56 helårstjänster. En del av dem som mister sina arbeten kan få jobb inom den personalpool som planeras. Det kan handla om upp till 40 tjänster.

Kortare men fler dagar

Men det handlar inte bara om färre sjuksköterskor. Strukturförändringar på sjukhuset innebär bland annat att sjuksköterskor får vara beredda att arbeta på flera olika avdelningar på sjukhuset. Arbetsdagarna ska bli kortare – passen blir i allmänhet 6,5 timmar – men fler.

– Det blir ingen tid för överlämning, ingen tid för arbetsplatsträffar, ingen tid för reflektion, summerar Hanna Bäckman, Vårdförbundets nyvalda ordförande i Västernorrland. Hon är helt klart tagen av vidden av de förändringar som har beslutats.

Delade turer

För det handlar inte bara om kortare men fler dagar. Andra förändringar är att tre semesterperioder blir obligatoriskt, oavsett om det passar verksamheten på den enskilda avdelningen eller inte. Alla får vara beredda på att arbeta varannan helg. Delade turer kommer att införas, framför allt för att lösa bemanningen på helger.

– Vi och våra frågor, främst av ”hur”-karaktär, har fått dålig respons i förhandlingarna, konstaterar Maria Bäckman.

Tre av fyra undersköterskor får gå

Ändå är Vårdförbundets medlemmar inte hårdast drabbade. Av undersköterskorna får tre av fyra sluta. Däremot blir läkarna fler – om än bara två.

– Att undersköterskorna blir färre drabbar ju trots allt också våra medlemmar. Det blir färre händer som ska utföra de sysslor som ändå måste utföras. De här nedskärningarna kommer att slå mot patientsäkerheten, säger Maria Bäckman.

Fler sparbeting väntar

Landstinget har ålagt sjukhusen i länet att dra ner på utgifterna med 361 miljoner kronor 2009. Åren framöver ser lika dystra ut ekonomiskt. Enligt landstingets hemsida handlar det om minskade skatteintäkter på 100 miljoner kronor såväl 2010 som 2011.

Näst i tur står Sundsvalls sjukhus. Utöver det underskott på 138 miljoner kronor sjukhuset redan har samlat på sig, ska ytterligare 100 miljoner kronor sparas fram till 2011. Detaljerna kommer att presenteras i juni.

Företagshälsovården varslar

Men det är inte bara sjukhusen som drar ner på verksamheten. I Sundsvalls och Timrå kommuner har varsel lagts och sjuksköterskor håller redan på att lämna sina jobb. I Kramfors ska tre sjuksköterskor bort. Hur det ska gå till är inte klart ännu.

– Och nu får vi besked om att även företagshälsovården kommer att varsla – i den rådande konjunkturen förlorar de också sina kunder, säger Maria Bäckman.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida