Arbetsgivaren hotar minska antalet sjuksköterskor på akuten i Lund

Arbetsgivaren hotar minska antalet sjuksköterskor på akuten i Lund
Arbetssituationen för personalen på akuten på Skånes universitetssjukhus i Lund är redan pressad. Nu hotar arbetsgivaren med att minska antalet sjuksköterskor. Foto: Anders Olsson

Situationen på akuten på Skånes universitetssjukhus i Lund blir allt värre. Anställningsstoppet är ett faktum och nu hotar arbetsgivaren med att minska antalet sjuksköterskor och öka antalet helgpass.

16 november 2012

Skånes universitetssjukhus fortsätter att skära i verksamheten och vid ett möte häromdagen mellan sjuksköterskor och arbetsgivarrepresentanter informerades om att antalet sjuksköterskor på akuten ska minska. Arbetsgivaren vill också ha färre mellanchefer, minska utbildningstiden och öka antalet helgpass.

Vårdförbundets förtroendevalda är oroliga. Lena Keränen, expeditionsledare på förbundets expedition i Lund, var inte själv med på mötet, men har fått det rapporterat för sig.

– Vi gjorde en anmälan till Arbetsmiljöverket för två år sedan och då förstärktes bemanningen på akuten med åtta sjuksköterskor. Nu vill arbetsgivaren minska med samma antal. Innan det genomförs vill vi se en risk- och konsekvensanalys. Vad innebär det till exempel för kompetensen i en verksamhet som kräver snabba beslut att utbildningstiden minskas, säger hon.

Befarar uppsägningar

Lena Keränen tycker att mycket är oklart och att arbetsgivarens förslag saknar långsiktighet. Sämre bemanning kommer att leda till att fler säger upp sig, befarar hon. Innan bemanningen förstärktes för två år sedan var personalomsättningen hög.

– Har sjukvården verkligen råd att förlora så mycket kompetens igen, frågar hon sig.

Tidningen Skånska Dagbladet skriver i dag om att läkarna på akuten i Lund har fått nog och att de har slagit larm till Arbetsmiljöverket. Mats Ryderheim, tillsynsdirektör vid Arbetsmiljöverket i Malmö, säger i artikeln att det är skarpt läge och att verket kommer att föranmäla en inspektion inom kort.

Påverkar hela teamet

Enligt läkarna överväger halva styrkan att sluta.  Emmy Nilsson, Vårdförbundets huvudskyddsombud i Lund, säger till Vårdfokus att även det kommer att påverka sjuksköterskornas arbetssituation.

– Brist på läkare gör att sjuksköterskornas ansvar blir större. I ett team är alla beroende av varandra, säger hon.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida