Arbetsmiljöverket vidhåller att ambulansen på Sahlgrenska bör åtalas

Myndigheten har begärt överprövning av åklagarens beslut att inte gå vidare med ärendet.

Som Vårdfokus tidigare berättat anser Arbetsmiljöverket att Sahlgrenska sjukhusets ambulansverksamhet bryter mot arbetstidslagen genom att inte ge personalen den möjlighet till raster och måltidsuppehåll som de har rätt till.

I mitten av september skickade myndigheten en åtalsanmälan till åklagarämbetet i Göteborg. Bara någon vecka senare kom svaret: Förundersökningen läggs ner.

Enligt åklagaren går det inte att bevisa brott på det utredningsmaterial som finns.

Begär överprövning

Arbetsmiljöinspektör Håkan Asterhall är inte nöjd med beslutet.

– Jag tycker att det gick väldigt raskt och att åklagarens motivering kan ifrågasättas. Därför har vi begärt en överprövning av beslutet, säger han.

Den begäran om överprövning som nyligen skickades in innebär att Arbetsmiljöverket vill att åklagaren tar ställning till en ny prövning. Om beslutet står fast ska ärendet skickas till högre instans inom åklagarmyndigheten.

– Att inte låta personalen få tid till rast och måltidsuppehåll är ett brott mot arbetstidslagen och vi ser inte att vi har mandat att gå förbi den lagstiftningen, säger Jonas Hamark, jurist på Arbetsmiljöverket.

Ett nytt schema

Samtidigt med åtalsanmälan mot Sahlgrenska universitetssjukhuset krävde Arbetsmiljöverket att arbetsgivaren skulle se till att de anställda fick rast och måltidsuppehåll. Om inte kravet uppfylls hotar ett vite om en kvarts miljon kronor.

Arbetsgivaren anser att de uppfyller arbetstidslagens krav och har överklagat beslutet. De svarar också att ett nytt schema gäller från den 1 oktober.

– Återstår att se om det uppfyller arbetstidslagens krav på raster och måltidsuppehåll, säger Jonas Hamark.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida