Sahlgrenska kan åtalas för brott mot arbetstidslagen

Ambulansverksamheten på Sahlgrenska universitetssjukhuset riskerar både åtal och böter för brott mot arbetstidslagen.

23 september 2013

När Sahlgrenska universitetssjukhuset tog över ambulansverksamheten i Västra Götaland efter Falck i slutet av förra året hoppades personalen på bättre arbetstidsvillkor. Så blev det inte. Vårdförbundets skyddsombud skickade en 6:6a- anmälan till Arbetsmiljöverket efter ett pass där endast en bil skulle täcka hela centrala Göteborg.

– Personalen arbetade non-stop och det är inte ovanligt. Vi hinner inte ta raster, inte äta, inte gå på toaletten, och även om vi precis har räddat livet på en patient finns inte möjlighet att reflektera, berättar Peter Rainé, ambulanssjuksköterska och skyddsombud.

Bryter mot arbetstidslagen

Arbetsmiljöverket delar skyddsombudets syn på arbetsvillkoren. Eftersom det inte finns ett kollektivavtal som reglerar arbetstiderna är bristen på raster ett brott mot arbetstidslagen. Lagen säger att personal ska ha möjlighet att ta rast eller måltidsuppehåll efter fem timmars arbete – vilket de i flera fall inte har på Sahlgrenska. Myndigheten har därför lämnat ärendet till åklagare som kan komma att döma ut böter.

– Det är självklart fel att utarbetade ambulansförare tvingas göra utryckningar. Vi har haft olyckor där ambulanser har körts av vägen så det här är ett allvarligt säkerhetshot mot både personal, patienter och andra trafikanter, säger arbetsmiljöinspektör Håkan Asterhall.

Riskerar vite

Om inte arbetsgivaren vidtar åtgärder innan den 1 oktober kommer Arbetsmiljöverket också begära att förvaltningsdomstolen utdömer ett vite på en kvarts miljon kronor. Till radions P4 Göteborg säger verksamhetschefen på Sahlgrenskas ambulansverksamhet att de från den 1 oktober har satt in extra resurser och skapat scheman som inkluderar raster för samtlig ambulanspersonal.

Som kommentar till Sahlgrenskas agerande nöjer sig Håkan Asterhall med att hänvisa till myndighetens beslut.

– Besluten talar för sig själva. Vi driver inte sådana här ärenden mot arbetsgivare som sköter sig, säger han.

Samtidigt som Arbetsmiljöverket driver sitt ärende mot ambulansverksamheten på Sahlgrenska driver Vårdförbundet en tvist om kollektivavtalsförhandlingarna som har brutit samman. Tvisteförhandlingarna kommer att äga rum i mitten av oktober.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida