Belastningsskador granskas på tusen arbetsplatser

Belastningsskador granskas på tusen arbetsplatser
Arbetsmiljöverket vill att arbetsgivarna tar ett större ansvar för att belastningsskadorna minskar. Arkivbild: Mostphotos

Arbetsmiljöverket vill att arbetsgivarna blir bättre på att bedöma riskerna.

20 februari 2014

Smärta i nacke, skuldror och armar är den vanligaste orsaken till anmälda arbetsskador. Nu genomför Arbetsmiljöverket en rikstäckande inspektion av 1 000 arbetsplatser. Målet med inspektionen är att peka på arbetsgivarnas ansvar för att förebygga och bedöma risker för arbetsskada.

Kommer ställa krav

– Arbetsgivarna behöver veta hur länge, hur ofta och hur mycket personalen utsätts för skadliga uppgifter och arbetsställningar. Vi kommer även att ställa krav på förbättringar, säger Mats Ryderheim, ansvarig för projektet Kvinnors arbetsmiljö på Arbetsmiljöverket.

År 2012 anmälde 28 procent av alla kvinnor och 24 procent av alla män belastning som orsak till arbetssjukdom eller arbetsolycka. Arbetsmiljöverket vill veta vad det beror på och ska bland annat granska vårdyrken där personal lyfter och förflyttar patienter och brukare.

Vill att arbetsgivaren tar ansvar

Myndigheten anser att arbetsgivare behöver bli bättre på att sprida kunskap om skonsamma arbetssätt, och ta ansvar för att medarbetare verkligen använder hjälpmedel för lyft och förflyttning.

Inspektionen ska vara genomförd under 2014 och är en utökning av tidigare inspektioner med syfte att förbättra kvinnors arbetsmiljö.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida